HT mora platiti kaznu od 28 milijuna kuna

Bez autora
Oct 16 2019

Visoki prekršajni sud potvrdio je presudu po kojoj je Hrvatski telekom kažnjen s čak, 28,1 milijuna kuna jer svoje maloprodajne cijene nije prijavio regulatoru HAKOM-u, kako to nalaže Zakon o elektroničkim komunikacijama. Radi se o rekordnoj kazni koju je HAKOM izrekao za kršenje regulatornih obveza. HT se žalio na Odluku zagrebačkog prekršajnog suda iz travnja ove godine koji je utvrdio da je HT kao operator sa značajnom tržišnom snagom podliježe nadzoru cijena te da je prije stavljanja u opticaj maloprodajne nove cijene morao prijaviti HAKOM-u. Radi se o cijenama za širokopojasni pristup internetu i usluge pružanja IPTV-a.

HT mora platiti kaznu od 28 milijuna kunaVisoki prekršajni sud potvrdio je presudu po kojoj je Hrvatski telekom kažnjen s čak, 28,1 milijuna kuna jer svoje maloprodajne cijene nije prijavio regulatoru HAKOM-u, kako to nalaže Zakon o elektroničkim komunikacijama. Radi se o rekordnoj kazni koju je HAKOM izrekao za kršenje regulatornih obveza.

HT se žalio na Odluku zagrebačkog prekršajnog suda iz travnja ove godine koji je utvrdio da je HT kao operator sa značajnom tržišnom snagom podliježe nadzoru cijena te da je prije stavljanja u opticaj maloprodajne nove cijene morao prijaviti HAKOM-u. Radi se o cijenama za širokopojasni pristup internetu i usluge pružanja IPTV-a.

Prema tumačenju suda HT je o novim cijenama HAKOM trebao izvijestiti 30 dana prije negoli ih ponudi korisnicima, na temelju odluke koju je HAKOM donio u srpnju 2015. HAKOM-u testira jesu li cijene telekom usluga tržišno prihvatljive, odnosno provodi tzv. istiskivanje marže (margin squeeze test) i prati narušavaju li tržišnu utakmicu. Tek, nakon odobrenja HAKOM-a HT smije maloprodajne cijene pustiti na tržište.


HAKOM-u testira jesu li cijene telekom usluga tržišno prihvatljive, odnosno provodi tzv. istiskivanje marže (margin squeeze test) i prati narušavaju li tržišnu utakmicu. Tek, nakon odobrenja HAKOM-a HT smije maloprodajne cijene pustiti na tržište.

U ovom slučaju, pak, kako su dodatno pojasnili u HAKOM-u, HT je kažnjen jer je, osim redovnih MAX XS paketa nudio te iste pakete uz određene pogodnosti koje nije prijavio i za koje nije bio proveden MST (margin squeeze test). Za redovne MAX XS pakete MST test je bio proveden i oni nisu sporni. Za sporne pakete nije bio naknadno proveden MST test, jer oni ni nisu dio redovne HT-ove ponude, već su bili nuđeni mimo redovnih ponuda i cjenika. Kao takvi, oni su rješenjem inspektora bili zabranjeni još 2016, pojašnjavaju u HAKOM-u.

– Nakon toga je HAKOM kontrolirao nude li se takvi nezakoniti paketi i dalje. Naknadno je otkriveno da su takvi paketi nuđeni i nakon rješenja inspektora i, između ostalog, to je ovom presudom sankcionirano – ističu u HAKOM-u te dodaju – Počinjenje prekršaja je objektivna činjenica i HAKOM nije trebao posebno dokazivati je li postojala namjera narušavanja tržišta ili su se ti paketi prodavali uslijed neznanja prodajnih predstavnika i/ili organizacijskih propusta unutar HT-a.

HT u ovom slučaju teoretski može tražiti reviziju presude pred Vrhovnim sudom, no to ne odgađa izvršenje presude.

U HT-u kažu kako su tek zaprimili presudu i analiziraju daljnje pravne korake. U svakom slučaju, smatraju kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji im se stavlja na teret, nije primjeren.

“Naime, prekršaj se odnosi na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. Hrvatski telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik