"Huavej" razvija pametne gradove u Srbiji

Bez autora
Aug 21 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Huavej" o dugoročnoj saradnji na ostvarivanju zajedničkih projekata u okviru inicijative "Pojas i put", kao i o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine. U saopštenju se ističe da je tokom sastanka bilo reči o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad", i podseća na to da je "Huavej" kompanija partner Srbije na razvoju tog koncepta. Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje kompanije "Huavej" kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

"Huavej" razvija pametne gradove u SrbijiMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Huavej" o dugoročnoj saradnji na ostvarivanju zajedničkih projekata u okviru inicijative "Pojas i put", kao i o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine.

U saopštenju se ističe da je tokom sastanka bilo reči o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad" (Safe and Smart City), i podseća na to da je "Huavej" kompanija partner Srbije na razvoju tog koncepta.

Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje kompanije "Huavej" kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, a to je i jedna od prednosti koncepta "pametnih gradova".

Predstavnici kompanije "Huavej" ukazali su i na mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom "Huavej" dalja je konkretizacija bilateralne saradnje Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put", kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između dve države.

Kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje Huavej centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik