I velika firma iz Dubaija želi „Aluminij“

Bez autora
Jun 30 2019

Posrnuli mostarski gigant „Aluminij“ ima još samo do srijede dogovorenu isporuku električne energije od „Elektroprivrede HZHB", kojoj je dužan 280 miliona KM. To znači da se produžava agonija u firmi koja zapošljava 1.000 radnika i prijeti joj stečaj zbog milionskih dugovanja. Na jučerašnjem sastanku u Vladi FBiH između Uprave „Aluminija“ i EPHZHB nije postignut dogovor da struju kupuju na višemjesečni period. Ranije je ugovor između ove dvije firme bio koncipiran na šest mjeseci, ali prestaje važiti 3. jula. Saznajemo da je jedan od načina da „Aluminij“ ne obustavi proizvodnju da struju kupuje dnevno, ali uz jasne bankovne garancije da će plaćati dogovorenu isporuku. Ovo je sada samo preživljavanje na kraće razdoblje i bez strateškog partnera firmi prijeti totalni kolaps.

I velika firma iz Dubaija želi „Aluminij“Posrnuli mostarski gigant „Aluminij“ ima još samo do srijede dogovorenu isporuku električne energije od „Elektroprivrede HZHB“ (EPHZHB), kojoj je dužan 280 miliona KM. To znači da se produžava agonija u firmi koja zapošljava 1.000 radnika i prijeti joj stečaj zbog milionskih dugovanja.

Naredna sedmica

Na jučerašnjem sastanku u Vladi FBiH između Uprave „Aluminija“ i EPHZHB nije postignut dogovor da struju kupuju na višemjesečni period. Ranije je ugovor između ove dvije firme bio koncipiran na šest mjeseci, ali prestaje važiti 3. jula.

Saznajemo da je jedan od načina da „Aluminij“ ne obustavi proizvodnju da struju kupuje dnevno, ali uz jasne bankovne garancije da će plaćati dogovorenu isporuku. Ovo je sada samo preživljavanje na kraće razdoblje i bez strateškog partnera firmi prijeti totalni kolaps.

Za sada nije došlo ni do promjene stavova švicarskog „Glencorea“, koji je najavio preuzimanje mostarske firme. Oni i dalje traže da im Vlada FBiH zauzvrat osigura kupovinu struje po nižoj cijeni. I prekjučer su u sjedištu Vlade FBiH čelnici „Glencorea“ potvrdili isti stav. Žele struju po 25 do 44 eura po megavat-satu, što je za Vladu neprihvatljivo.

Startna pozicija

„Glencore“ ustvari na ovaj način testira Vladu i pravi startnu poziciju za nastavak pregovora, ako do njih i dođe, s obzirom na iznesene zahtjeve.

S druge strane, saznajemo da je Vladu FBiH već kontaktirala jedna velika multinacionalna kompanija iz Dubaija koja je, također, zainteresirana za preuzimanje „Aluminija“. Oni su već najavili dolazak u Sarajevo za sredinu naredne sedmice. Sastanak će biti održan s predstavnicima Vlade FBiH u četvrtak, 4. jula.

Dugovi rastu iz dana u dan

Dugovi u Aluminiju svaki dan su sve veći. Ukupno s jučerašnjim danom iznose skoro 380 miliona maraka.

Od toga, EPHZHB duguje se skoro 280 miliona. Predviđa se da bi ukupni akumulirani gubitak mogao narasti i do 500 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik