IEFK banka je solventna

Bez autora
Apr 23 2010

IEFK banka je solventna i sposobna da sve svoje obaveze izmiruje u roku dospijeća. U skladu sa osnovnim standardima za superviziju banaka i shodno Procedurama za uvođenje privremene uprave i likvidacije, iz Agencije navode da ne planiraju uvođenje privremenih mjera ili oduzimanje dozvole. Akcionarski kapital IEFK banke iz Banje Luke iznosi 20 miliona maraka, što je više od propisanog minimalnog iznosa Zakona o bankama RS. Banka ispunjava sve kriterijume i minimalne standarde propisane odlukama Agencije, osim iznosa neto kapitala koji je za 12 odsto manji od propisanog minimuma. Ovo je prouzrokovano rezervama koje je banka izdvojila po nalogu Agencije za pokriće potencijalnih kreditnih i drugih gubitaka. Agencija u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima vrši kontinuiran i pojačan supervizorski nadzor na bankom.

IEFK banka je solventnaIEFK banka je solventna i sposobna da sve svoje obaveze izmiruje u roku dospijeća, saopšteno je juče iz Agencije za bankarstvo RS.

U skladu sa osnovnim standardima za superviziju banaka i shodno Procedurama za uvođenje privremene uprave i likvidacije, iz Agencije navode da ne planiraju uvođenje privremenih mjera ili oduzimanje dozvole.

- Akcionarski kapital IEFK banke iz Banje Luke iznosi 20 miliona maraka, što je više od propisanog minimalnog iznosa Zakona o bankama RS. Banka ispunjava sve kriterijume i minimalne standarde propisane odlukama Agencije, osim iznosa neto kapitala koji je za 12 odsto manji od propisanog minimuma. Ovo je prouzrokovano rezervama koje je banka izdvojila po nalogu Agencije za pokriće potencijalnih kreditnih i drugih gubitaka - navodi se u saopštenju.

Dodaju da Agencija u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima vrši kontinuiran i pojačan supervizorski nadzor na bankom.

- Banka u svakom momentu raspolaže dovoljnim iznosom likvidnih sredstava koja obezbjeđuju izmirenje svih obaveza prema komitentima bez odgađanja i, što je najvažnije, prema depoziterima - ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik