Ina napokon kreće u investiciju od 4 milijarde kuna u Rafineriju Rijeka

Bez autora
Dec 15 2019

Ina je danas donijela odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijednom četiri milijarde kuna. Kako su pojasnili, Nadzorni odbor tvrtke je dao prethodnu suglasnost za izgradnju Postrojenja za obradu teških ostatka u Rijeci, a Uprava Ine je donijela nakon toga jednoglasnu odluku o toj investiciji. Radovi na novom postrojenju će započeti početkom naredne godine, kažu, a njegovo puštanje u rad se očekuje tijekom 2023. godine. Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, kazao je kako odluka o postrojenju za obradu teških ostataka označava važan korak u provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023., kao i važan trenutak u povijesti kompanije jer se radi o najvećoj investiciji u Ini kroz više desetljeća.

Ina napokon kreće u investiciju od 4 milijarde kuna u Rafineriju RijekaIna je danas donijela odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijednom četiri milijarde kuna.

Kako su večeras pojasnili na izvanrednoj press konferenciji u Zagrebu, Nadzorni odbor tvrtke je dao prethodnu suglasnost za izgradnju Postrojenja za obradu teških ostatka u Rijeci, a Uprava Ine je donijela nakon toga jednoglasnu odluku o toj investiciji.

Radovi na novom postrojenju će započeti početkom naredne godine, kažu, a njegovo puštanje u rad se očekuje tijekom 2023. godine.

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, kazao je kako odluka o postrojenju za obradu teških ostataka označava važan korak u provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023., kao i važan trenutak u povijesti kompanije jer se radi o najvećoj investiciji u Ini kroz više desetljeća.

"Ovom odlukom Rafinerija nafte Rijeka transformirat će se u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će se osigurati da INA zadrži vodeći položaj na tržištu. Radi se o velikom ulaganju koje će znatno utjecati na poslovanje kompanije u budućnosti“, kazao je Fasimon. József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine, komentirao je kako ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini.

"Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno ćemo povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije. Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost Inine djelatnosti Rafinerije i marketing dodatno poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti", ističe Molnar.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, kazao je da je najavio o četiri milijarde kuna investicije u narednih tri godine najljepši božićni poklon Hrvatskoj koji se mogao očekivati.

"Današnjom odlukom o pokretanju projekta modernizacije Rafinerije nafte Rijeka INA radi velik iskorak. Radi se o jednom od najvećih ulaganja u našem energetskom sektoru i drago mi je da je ono realizirano upravo za vrijeme mandata ove Vlade. Ovom će se investicijom unaprijediti struktura proizvoda iz Rijeke, povećati profitabilnost i unaprijediti konkurentnost Ine u području zaštite okoliša znatnim smanjenjem emisije CO2 i ostalih štetnih plinova”, kazao je ministar Ćorić.

Upozoren od novinara da nam je prije koju godinu i premijer Andrej Plenković obećao "božićni poklon" u vidu najave da će Hrvatska otkupiti MOL-ov udio u Ini, ministar je kazao da se ovdje radi o investiciji koja je nevezana za problema oko vlasničkog udjela u ovoj tvrtki.

Kako ističu u Ini, odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa INA R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sustava kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit.

Program uključuje koncentraciju djelatnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvaćati proizvodnju bitumena, što je odobreno u ožujku ove godine te se puštanje u pogon planira u 2021., zatim logističko središte te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti. Uz provođenje svih aktivnosti obuhvaćenih programom INA R&M Novi smjer 2023., nakon 2023. godine INA očekuje prosječan godišnji rast EBITDA od preko milijardu kuna.

Odluku o investiciji su komentirali i u najvećem sindikatu koji djeluje u Ini, Sindikatu naftnog gospodarstva, gdje ističu da nakon tri godine čekanja i kontinuiranog isticanja svih koristi projekta izgradnje Postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) za Rijeku, Inu, rafinerijsko poslovanje i ukupno gospodarstvo zemlje, napokon je dočekana jednoglasna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o ulaganju u DCU.

„Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u RNR-u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik