Intenzivna saradnja sa Italijom u oblasti nauke i istraživanja

Bez autora
Dec 06 2023

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović ocenila je, učestvujući na panelu održanom u okviru Inovacionog foruma Srbija–Italija, da dve zemlje imaju veoma intenzivnu saradnju na nivou nauke i istraživanja.

Begović je navela da je u okviru programa Horizont 2020 u poslednjih sedam godina realizovano na stotine projekata vezanih za inovacije i nauku, napomenuvši da se tokom analize podataka iz ovog programa upravo Italija izdvojila kao zemlja koja je najveći partner Srbije.

Ona je naglasila da je cilj Srbije da se pojača transfer tehnologija, ukazavši na to da postoji mnoštvo sjajnih ideja koje najčešće završavaju u publikacijama i neophodno je razvijati mehanizme podrške kako bi se od tih inovacija došlo do proizvoda na tržištu.

Pokušavamo da napravimo novi sistem za podršku inovacijama i izuzetno nam je važna saradnja sa zemljama sa kojima već imamo razvijenu naučnu saradnju, a najbolji primer za to je Italija, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, za Srbiju su veoma značajna iskustva italijanskog regiona Lombardija, koji je izuzetno uspešan u transferu tehnologije od nauke ka privredi.

Imamo razgranatu infrastrukturu koja treba da počne da daje rezultate, a iskustvo inovacionog ekosistema Lombardije će nam biti od velikog značaja, predočila je ona i dodala da treba učiti od najboljih, a da je budućnost u preplitanju IT-a, biotehnologije i prirodnih nauka.

Ministarka je ukazala na to da država treba da gradi osnovne principe ekosistema još od obrazovanja kako bi se nove generacije navikle da očekuju velike promene i da se u njima snalaze i zato je bitno ulaganje kako u infrastrukturu, tako i u razvoj ekosistema.

Ona je istakla da naša država puno ulaže u infrastrukturu i naučno-tehnološke parkove, dodavši da je na tom polju postignut uspeh jer u njima više nema slobodnih mesta.

Uložili smo 53 miliona evra, a sada još 70 miliona za proširenje postojećih naučno-tehnoloških parkova i izgradnju novog industrijsko-tehnološkog parka, rekla je Begović, podsetivši na to da je nedavno otvorena nova zgrada Biosens instituta, kao i da je BIO4 kampus pojedinačno najveće ulaganje u nauku, i to ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Ministarka je navela i da su nedavno osnovani inkubatori na fakultetima, kao i da su uloženi napori da bi se jačali regionalni inovacioni startap centri i dala šansa ljudima da dođu sa idejom.

Mi onda pomažemo da se ta ideja sprovede u delo, osposobljavamo populaciju pametnih i hrabrih ljudi, spremnih da na izazove veoma brzo odgovore i izađu sa nekim inovativnim rešenjem, zaključila je Begović.

Podsekretar za međunarodnu saradnju Vlade regije Lombardija Rafaele Kataneo naveo je da je i Srbiji i Italiji potrebno još ovakvih susreta, dodavši da je IKT sektor u Srbiji na veoma visokom nivou razvoja, što može biti interesantno za tu regiju.

Tehnologije u oblasti poljoprivrede su najveći prioritet, baš kao i u Lombardiji. Želimo da ojačamo saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, poručio je Kataneo.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović predstavio je rezultate u oblasti IKT i infrastrukturne projekte koji su u toku, ali i one koji su u planu, dok je direktor Agencije za promociju trgovine Republike Italije (ITA) Antonio Ventreska govorio o mogućnostima saradnje italijanskih i srpskih preduzeća i inovatora.

Na panelu je govorio i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik