Intereuropa: Neto dobit u prvom kvartalu pala 23%

Bez autora
May 30 2023

Koncern Intereuropa u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 1,03 milijuna eura, 22 posto manje nego u istom razdoblju lani, a prihodi od prodaje manji su za jedan posto na godišnjoj razini, na 46,51 milijun eura, stoji u nerevidiranom izvješću koje je logističar objavio na stranicama Ljubljanske burze.

Kako objašnjavaju u Intereuropi, unatoč značajnom međugodišnjem padu, dobit koncerna premašila je planirani iznos za 12 posto, dok su prihodi za planovima zaostali za četiri posto.

Operativna dobit grupe prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) od siječnja do kraja ožujka dosegla je 3,59 milijuna eura, zadržavši se tako na istoj razini kao u istom prošlogodišnjem razdoblju, te sletjela postotak iznad planova. U međuvremenu, operativna dobit (EBIT) bila je 15 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 1,70 milijuna eura, te premašila planove za 14 posto.

Uvjeti poslovanja postupno se smiruju u 2023. u odnosu na 2022., a postupno se smanjuju i problemi u opskrbnim lancima, unatoč usporavanju gospodarskog rasta u eurozoni u drugoj polovici prošle godine, popratili su objavu poslovnih rezultata. od strane Intereurope.

Podsjetili su i da se, prema prognozama međunarodnih institucija, očekuje postupno jačanje gospodarskog rasta Slovenije i njezinih trgovinskih partnera, kao i jačanje vanjske potražnje, no na uvjete poslovanja i dalje utječe neizvjesnost uzrokovana ratom u Ukrajini.

Koncern Intereuropa također je na tešku situaciju odgovorio ubrzanom realizacijom pojedinih razvojnih projekata te će iu poslovnoj 2023. godini nastaviti provoditi pojačane marketinške aktivnosti i pružati logističku podršku kupcima u cijelom opskrbnom lancu, priopćili su.

Matična Intereuropa u prvom je tromjesečju smanjila neto dobit za 23 posto na godišnjoj razini, na 831 milijun eura, a prihode od prodaje za tri posto, na 31,99 milijuna eura.

Nadzorni odbor danas se upoznao s poslovanjem u posljednja tri mjeseca, a podržao je i prijedlog za sazivanje glavne skupštine dioničara koja će se održati krajem lipnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik