Izgradnja 400 kilometara novih auto-puteva u Srbiji

Bez autora
Feb 24 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da je Srbija već započela ili priprema izgradnju oko 400 kilometara novih auto-puteva.

Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, istakla da su započeti radovi na Moravskom koridoru, kao i da se gradi deonica  Preljina–Požega na “Milošu Velikom”, koja će biti završena 2022. godine, a gradi se i auto-put Sremska Rača– Kuzmin, što je prva deonica auto-puta Beograd–Sarajevo.

Takođe, počećemo radove i na deonici Niš–Pločnik, sa kineskom kompanijom vodimo razgovore o deonici Novi Beograd–Surčin, na kojoj bi radovi mogli da počnu ove godine. Priprema se i projektna dokumentacija za novi projekat Šumadijskog koridora “Vožd Karađorđe”, navela je ona.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu je obnovljeno više od 500 kilometara pruga, a do kraja 2021. godine biće  završena i prva deonica brze pruge, kojom će se za 25 minuta vozom stizati od Beograda do Novog Sada.

Na barskoj pruzi obnovljeno je 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva, zajedno sa „Ruskim železnicama“, a najkasnije do sledeće godine očekujemo da se nastavi rekonstrukcija i na preostalim deonicama barske pruge, do granice sa Crnom Gorom, napomenula je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je naglasila da će, zahvaljujući ulaganjima u vodni saobraćaj, naše reke za oko dve godine biti plovne 365 dana u godini, što trenutno nije slučaj jer se u ovu oblast decenijama nije ulagalo.

U 2014. godini ulaganje u vodni saobraćaj iznosilo je 10 miliona evra, a danas je to 340 miliona evra, koje ulažemo u infrastrukturu Dunava, Save, Tise, u izgradnju i proširenje luka, između ostalog u Smederevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici, u rekonstrukciju brodskih prevodnica u HE “Đerdap 1” i HE “Đerdap 2”, objasnila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, u Vranju će sredinom marta biti završene prve dve zgrade za pripadnike snaga bezbednosti, pri čemu su u toku radovi u još nekoliko gradova u Srbiji, a očekuje se da uskoro bude raspisan tender i za prve stanove u Beogradu.

Za pripadnike snaga bezbednosti gradiće se ukupno oko 8.000 stanova, rekla je Mihajlović, dodajući da se ti stanovi grade po evropskim standardima, kao da se gradi bilo koja druga zgrada u centru Beograda ili Niša, ali da su cene niže jer država stoji iza ovog projekta.

Ona je dodala da se mora voditi o računa o ljudima koji su kvalitetni, stručni i iskusni, jer su takvi ljudi potrebni Srbiji da bi mogla da se razvija, kao i da Vlada radi na tome da stvori uslove da se u svakom delu Srbije živi bolje.

Osnovne stvari koje su potrebne da bi neko ostao da živi u svom gradu jeste da može da se zaposli i da postoji dobra infrastruktura, i to je ono na čemu radimo, poručila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik