Javna preduzeća u Srbiji umesto gubitka počela da pišu "plus"

Bez autora
Dec 01 2019

Poslednjih godina javna preduzeća u Srbiji su, posmatrana ukupno, umesto gubitka počela da pišu "plus". Lane, međutim, ukupna dobit od oko pet milijardi dinara je čak 80 odsto manja nego godinu pre. Broj profitabilnih javnih preduzeća je smanjen za 24, bilo ih je 393, dok je gubitaša bilo 135, deset više. Od 2021. godine, zahvaljujući informacinom sistemu koji se trenutno pravi, osnivači ovih firmi će moći da prate svoje poslovne rezultate, ostvarivanje zacrtanih planova, ali i analiziraju i otkriju razloge eventualnih problema. Korporativno upravljanje i digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima deo su projekta "Reforme lokalnih finansija u Srbiji".

Javna preduzeća u Srbiji umesto gubitka počela da pišu "plus"Poslednjih godina javna preduzeća u Srbiji su, posmatrana ukupno, umesto gubitka počela da pišu "plus". Lane, međutim, ukupna dobit od oko pet milijardi dinara je čak 80 odsto manja nego godinu pre.

Broj profitabilnih javnih preduzeća je smanjen za 24, bilo ih je 393, dok je gubitaša bilo 135, deset više.

Od 2021. godine, zahvaljujući informacinom sistemu koji se trenutno pravi, osnivači ovih firmi će moći da prate svoje poslovne rezultate, ostvarivanje zacrtanih planova, ali i analiziraju i otkriju razloge eventualnih problema.

Korporativno upravljanje i digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima deo su projekta "Reforme lokalnih finansija u Srbiji".

- Ključ za uvođenje korporativnih principa biće borba sa našim mentalitetom i to će biti najžešći deo te borbe - istakao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

- Lokalne samouprave od direktora svojih javnih preduzeća moraju da traže rezultate i korake napred. Kada to ne postižu, moraju da ih smenjuju. Subvencije lokalnim samoupravama iznose 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. Od toga 0,6 odsto BDP ide lokalnim javnim preduzećima. A ne možemo uvek da se pohvalimo stanjem u njima. Novi informacioni sistem, na kome radimo, omogućiće da ih pratimo i brzo analiziramo poslovanje ovih preduzeća.

Bitan deo budućeg informacinog sistema biće mogućnost da javna preduzeća u jednom gradu usaglašavaju svoje planove. Da se ne desi da sada jedno kopa ulicu za kablove, a drugo za tri meseca isto to radi.

- Sva javna preduzeća biće uključena u novi sistem nadzora nad njima - objašnjava Ana Jolović, direktor projekta. - Nećemo imati samo skup podataka. Moći ćemo da radimo ozbiljne analize da vidimo gde je kome pomoć potrebna. Videće se da li ispunjavaju planove i dostižu ciljeve.

Licencirani nadzorni odbori

U susednoj Hrvatskoj uspeli su da uvedu obuku i sertifikovanje članova nadzornih odbora. Javna preduzeća stvaraju trećinu BDP, pa je njihova neefikasnost veliki privredni problem.

- Moraju ih kontrolisati stručni ljudi - objasnio je Darko Tipurić, ekspert na projektu.

- Uspeli smo da profesionalizujemo edukaciju članova, ali i dalje imamo mešanje politike u postavljanje ljudi. To je karakteristično za sve zemlje od Slovenije do Grčke. Svetli primeri su u Skandinaviji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik