Javne nabavke za izbor konsultanta CBCG

Bez autora
Dec 15 2019

Postupak javne nabavke za izbor konsultanta Centralne banke, koji će biti zadužen za implementaciju provjere kvaliteta aktive u skladu sa Priručnikom Evropske centralne banke iz prošle godine, formalno je počeo danas. Iz vrhovne monetarne institucije je saopšteno da je sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u bankarski sistem, CBCG počela pripreme za implementaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka. Sa ciljem da obezbijedimo najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant, navodi se u saopštenju.

Javne nabavke za izbor konsultanta CBCGPostupak javne nabavke za izbor konsultanta Centralne banke (CBCG), koji će biti zadužen za implementaciju provjere kvaliteta aktive (AQR) u skladu sa Priručnikom Evropske centralne banke (ECB) iz prošle godine, formalno je počeo danas.

Iz vrhovne monetarne institucije je saopšteno da je sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u bankarski sistem, CBCG počela pripreme za implementaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka.

„Sa ciljem da obezbijedimo najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant“, navodi se u saopštenju.

Za tu namjenu CBCG je obezbijedila sredstva u iznosu od 790 hiljada eura, što predstavlja cjelokupan iznos specijalnih rezervi CBCG, a što, kako se navodi, potvrđuje posvećenost institucije kredibilnoj i kvalitetnoj realizaciji tog značajnog projekta.

CBCG kontinuirano sprovodi nadzor bankarskog sistema koga karakterišu pozitivni trendovi ključnih bilansnih pozicija.

„Sistem je likvidan, solventan i sa nekvalitetnim kreditima na rekordno niskom nivou u procentu od 4,62 odsto ukupnih kredita“, rekli su iz CBCG.

Stabilnost bankarskog sektora podržana je, kako se zaključuje, adekvatnom kapitalizacijom, tako da agregatni koeficijent solventnosti od 17,71 odsto prevazilazi zakonski minimum od deset odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik