Kako je propala megainvesticija od pola milijarde dolara na hrvatskom otoku

Bez autora
Dec 12 2019

Pola sata prije isteka roka za prikupljanje ponuda za gradnju turističko-razvojnog projekta Pašman Rivijera, tvrtka američkog biznismena Jeffa Blackarda, koja je jedina iskazala interes za tu investiciju, objavila je jučer da odustaje od cijelog posla. Unatoč takvom tajmingu otkazivanja i višekratnim Blackardovim najavama da je spreman investirati oko 500 milijuna dolara na Pašmanu, čini se da nitko nije iznenađen potezom tog teksaškog biznismena. Naime, od listopada prošle godine i Blackardova posjeta Pašmanu, gotovo se ništa značajno nije događalo u realizaciji projekta Pašman Rivijera, koji je podrazumijevao gradnju hotela, turističkih apartmana, marina, vila, plaža i rekreacijskih sadržaja ukupnog kapaciteta 4000 kreveta, što ga je činilo dosad najvećom greenfield investicijom u hrvatskom turizmu.

Kako je propala megainvesticija od pola milijarde dolara na hrvatskom otokuPola sata prije isteka roka za prikupljanje ponuda za gradnju turističko-razvojnog projekta Pašman Rivijera, tvrtka američkog biznismena Jeffa Blackarda, koja je jedina iskazala interes za tu investiciju, objavila je jučer da odustaje od cijelog posla.

Unatoč takvom tajmingu otkazivanja i višekratnim Blackardovim najavama da je spreman investirati oko 500 milijuna dolara na Pašmanu, čini se da nitko nije iznenađen potezom tog teksaškog biznismena.

Naime, od listopada prošle godine i Blackardova posjeta Pašmanu, gotovo se ništa značajno nije događalo u realizaciji projekta Pašman Rivijera, koji je podrazumijevao gradnju hotela, turističkih apartmana, marina, vila, plaža i rekreacijskih sadržaja ukupnog kapaciteta 4000 kreveta, što ga je činilo dosad najvećom greenfield investicijom u hrvatskom turizmu.

Prodaja nekretnina

Blackardovo odustajanje uslijedilo je nakon što je od Općine Pašman 29. listopada ove godine zatražio da se rok za dostavu ponude produlji još mjesec dana, u čemu mu je i udovoljeno. Objavivši da odustaje, Blackardova tvrtka tu je odluku obrazložila prevelikim rizikom u koju bi ušla pokretanjem investicije na Pašmanu.

- Za nas, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje, od gotovo 500 milijuna dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Da smo i sagradili resort te da je u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u financijskim problemima, a kako pravila natječaja ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti održati stabilnost projekta - poručio je Jeff Blackard.

Osim rizika, Blackard odustajanje od Pašman Rivijere objašnjava i nedovoljnom brzinom županijskih i općinskih vlasti u rješavanju administrativnih preduvjeta za ostvarenje zamišljene investicije. Spominje, među ostalim, izostanak pomoći lokalnih vlasti pri uvrštenju zamišljenih golf-igrališta unutar Rivijere u prostorne planove, izdavanja potrebnih dozvola za marine i plaže na istome prostoru i otkupa privatnog zemljišta na kojem bi se trebala odvijati investicija.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, izražavajući žaljenje zbog Blackardova odustajanja, odbacuje investitorov prigovor da postoji privatno zemljište u obuhvatu prostora zamišljenog za Pašman Rivijeru.

- Općina Pašman je objavila javni natječaj za nekretnine koje su u vlasništvu Općine Pašman. Natječaj za Pašman Rivijeru zasnovan je na prostornom planu uređenja koji daje fleksibilnost investitoru za razvoj sadržaja projekta - napominje načelnik Općine Pašman.

Marine i plaže

Ćosić podsjeća da pitanje koncesija za marine i plaže nije u nadležnosti općine Pašman, kao ni izdavanje koncesije na pomorskom dobru.

- Golferski sadržaji nisu bili određeni prostornim planom u trenutku raspisivanja natječaja za Pašman Rivijeru. Iako u zoni obuhvata projekta nisu predviđeni, postojala je mogućnost da se ti sadržaji integriraju u prostorni plan, ali izvan zone obuhvata projekta - navodi Ćosić.

Prema informacijama koje smo prikupili, procedura izmjena urbanističkih planova kojima bi se omogućila izgradnja golf-igrališta kao dio projekta Pašman Rivijere bila je pokrenuta. Koncesije za marine i plaže u okviru zamišljene Pašman Rivijere, kako doznajemo, Blackard nije niti zatražio od Zadarske županije, u čijoj je nadležnosti dodjela koncesija.

Prostorni plan

- Što se Prostornog plana Zadarske županije tiče, on je do kraja godine u postupku izmjena i dopuna, pa ako Općina Pašman predloži uvrštenje golf terena u svoj plan, o tome će odlučiti Županijska skupština. Da, točno je da koncesije za plaže i marine dodjeljuje Županija i to na temelju zahtjeva. Međutim, prema Zadarskoj županiji Blackard Global takve zahtjeve uopće nije uputio, tvrdi župan Longin.

Osim u slučaju Blackardova zahtjeva za produljenjem roka za dostavu ponuda, Općina Pašman izašla je teksaškom biznismenu ususret smanjivši početnu naknadu za pravo gradnje i zakup zemljišta.

- Blackard Global otpočetka je bio informiran da postoje obveze koje bi kao budući investitor trebao podmiriti, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura. Iako se kroz pregovore dviju strana taj iznos uspio smanjiti na otprilike 2,5 milijuna eura, to je još bio prevelik investicijski rizik - otkrio je Jeff Blackard i dodao da je u projekt Pašman Rivijere do sada uložio stotine tisuća dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik