Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu ove godine

Bez autora
Jun 03 2020

Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kuna koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kuna.

Povećanje neto gubitka za 12 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine direktna je posljedica smanjenog naleta i broja prevezenih putnika što se posebno odnosi na mjesec ožujak. Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (-491 let), dok je broj putnika manji za 22 posto (-75 tisuća putnika) što ima izravni efekt na ostvarenu razinu poslovnih prihoda, primarno putničkih.

Financijski efekt ovog smanjenja na nivou putničkih prihoda iznosi 45,3 milijuna kuna prihoda manje u usporedbi s prvim kvartalom 2019. godine. U ovom je razdoblju intenziviran prijevoz tereta, a što je u konačnici rezultiralo s porastom prihoda od prijevoza robe i pošte za 11 posto, odnosno za 270 tisuća kuna.

Prvi kvartal 2020. godine obilježio je pad ukupno prevezenih putnika za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ovako značajan pad broja putnika u prvom kvartalu posljedica je krize uzrokovane virusom COVID-19 čiji će se utjecaj osjećati kroz cijelu poslovnu 2020. godinu.

Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 25 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U izvanrednom, charter prometu prevezeno je 1,5 tisuća putnika što je za 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pri čemu charter promet čini manje od 1 posto ukupnog prometa. U promatranom razdoblju prijevoz tereta u tonama veći je za 6 posto (29 tone) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Uz smanjenje razine operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja za 5 posto što je rezultat smanjenja razine prometa. Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su za 17,9 milijuna kuna.

Prema postojećim procjenama te podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekt krize biti će jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj mjeri pogođen krizom, budući da je tijekom travnja pa do 11. svibnja Croatia Airlines obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb, a od tog datuma uvode se još 4 rotacije dnevno domaćeg prometa (dvije za Split i dvije za Dubrovnik). Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvijek je neizvjestan.

Ukupna ulaganja u prvom kvartalu iznose 50,1 milijuna kuna. Pri tome su najznačajnija ulaganja u zrakoplove i motore koja iznose 47,1 milijuna kuna i uključuju overhaul na unajmljenom CFM motoru za Airbus flotu (41,8 milijun kkuna), zamjenu podvozja na zrakoplovu CTK (1,6 milijuna kuna) te ESG modifikacije (3,6 milijuna kuna).

U promatranom kvartalu napravljeno je pet C pregleda u internoj izvedbi, četiri na zrakoplovima flote Airbus (CTK, CTJ, CTI, CTL) te jedan na Dash floti (CQB). Od ostalih ulaganja značajnija su ulaganja u rezervne dijelove koja su ostvarena u visini 2,7 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik