Kinezi vlasnici 3.500 firmi u Srbiji

Bez autora
Sep 09 2021

Ako je suditi po broju od više hiljada kompanija koje su u Srbiji osnovali stranci, naša država je izuzetno primamljiva poslovna destinacija a najprimaljivija je za državljane Narodne Republike Kine, kojii maju ukupno registrovanih 3.519 privrednih društava i preduzetničkih radnji.

Pored njih, naša država je primamljiva i za Italijane, koji imaju registrovanih 1.799 kompanija ali i Slovence, Nemce, Ruse, Rumune, Hrvate, Turke, Austrijance, Mađare, Bugare.

Tako bar pokazuju podaci Agencije za privredne registre iz kojih se može videti da postoje razlike u redosledu “top 10” država odakle dolaze njihovi vlasnici kod registrovanih privrednih društava i preduzetnika. Od ovog pravila izuzeti su samo Kinezi koji drže prvo mesto u obe kategorije.

Ono što je interesantno to je da kod državljana koji dolaze iz država koje su ekonomski razvijenije, je veće interesovanje za registraciju privrednih društava, dok kod onih koje nisu u toj kategoriji, gde su i naši susedi, opredeljenje je za registraciju u kategoriji preduzetnike.

Zaključno sa 7. septembrom 2021. godine na listi tri najbollje plasiranih stranaca, koji su osnovali privredna društva, Kinezi sa 2034 firmi, Italijani sa 1657 i Slovenci sa 1.403.

Kinezi su prvi i po broju registrovanih preduzetnika, ima ih 1485, dok su na preostale dve pozicije pripale Rumunima, ima ih 415, i Rusima, kojih u ovoj kategoriji ima 278.

Da je to tako potvrđuju i iz Agencije za privredne registre, koja nam je dostavila listu “top 10” i u jednoj i drugoj kategoriji.

- Među stranim pravnim i fizičkim licima koja su registrovana kao osnivači, vlasnici udela u domaćim privrednim društvima, najviše ih je registrovano sa ličnim dokumentima izdatim u Narodnoj Republici Kini, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Ruskoj Federaciji, Turskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.

Najviše stranaca, fizičkih lica, koja su se upisala kao preduzetnici u elektronskom Registru privrednih subjekata u APR-u registrovana su sa ličnim dokumentima izdatim u Narodnoj Republici Kini, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Republici Makedoniji, Turskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj - kaže za “Blic Biznis” Pr menadžer APR, Gabrijela Petković-Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik