Ko će tražiti naftu u BiH?

Bez autora
Jan 16 2020

Krajem maja ističe rok do kada kompanije koje žele tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti zvanične ponude na međunarodni tender Ministarstva energije i rudarstva FBiH, potvrđeno je u ovoj instituciji.

Tender je raspisan 7. januara, a prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci.

Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i gasa nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara.

Begajeta Habota iz Ministarstva energetike kazala je za pomenuti dnevni list da još nije stigla nijedna ponuda, jer je rano, te da očekuje prve zvanične ponude u aprilu.

"Zainteresirane firme u Zavodu za geologiju mogu pregledati sve podatke o istražnim radovima. To se radi lično u Zavodu. Nakon toga, one dalje procjenjuju hoće li otkupiti tendersku dokumentaciju i poslati prijavu", tvrdi Habota.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imaće na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze, koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima, a britanska kompanija IHS, kao stručni međunarodni konsultant Vlade FBiH, pregovaraće s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Podsjećamo da je 2011. godine svjetski naftni gigant "Shell" potpisao Memorandum s Federalnom vladom, ali se iz posla povukao četiri godine kasnije.

"Shell" je tada tvrdio da je u istraživanje spreman uložiti 700 miliona dolara.

Prema procjenama, samo jedna bušotina na području Dinarida koštala bi 75 miliona dolara, a potrebno je postaviti četiri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik