Ko stoji iza švedskog giganta koji želi kupiti fabriku u BiH?

Bez autora
Aug 22 2019

Velika korporacija “Hilding Anders” iz Švedske izrazila je interesovanje da u opštini Petrovo kupi objekte, mašine i opremu fabrike kreveta “Napco Beds”, koja je prestala sa radom prošle godine i nalazi se u stečaju, a u vlasništvu je firme iz Holandije. Fabrika je zapošljavala više od 300 radnika i bila je najveći poslodavac i izvoznik u Petrovu prije nego što su se pojavili problemi.S druge strane, “Hilding Anders” je korporacija čije je sjedište u Malmeu, a posluje širom Evrope i Azije, uključujući i Rusiju. Zanimljivo je da je vlasnik kompanije “Hilding Anders” američki investicijskih fond KKR, dobro poznat na ovim prostorima. KKR je jedan od najvećih investicijskih fondova i suvlasnik je kompanije United Group, koja je vlasnik kablovskog operatera Telemach te tv mreža N1, Nova TV, Sport klub...

Ko stoji iza švedskog giganta koji želi kupiti fabriku u BiH?Velika korporacija “Hilding Anders” iz Švedske izrazila je interesovanje da u opštini Petrovo kupi objekte, mašine i opremu fabrike kreveta “Napco Beds”, koja je prestala sa radom prošle godine i nalazi se u stečaju, a u vlasništvu je firme iz Holandije.

Fabrika je zapošljavala više od 300 radnika i bila je najveći poslodavac i izvoznik u Petrovu prije nego što su se pojavili problemi.S druge strane, “Hilding Anders” je korporacija čije je sjedište u Malmeu, a posluje širom Evrope i Azije, uključujući i Rusiju.

Zanimljivo je da je vlasnik kompanije “Hilding Anders” američki investicijskih fond KKR, dobro poznat na ovim prostorima, piše BiznisInfo.

KKR je jedan od najvećih investicijskih fondova i suvlasnik je kompanije United Group, koja je vlasnik kablovskog operatera Telemach te tv mreža N1, Nova TV, Sport klub…

KKR je ranije ove godine prodao većinski udio u United Groupu fondu BC Partners sa sjedištem u Londonu, ali je ostao manjinski vlasnik kompanije.

Kako je otvoren Napco Beds

Inače, kada je riječ o firmi Napco Beds, prvu fabriku kreveta njen vlasnik, Denis Kornelisen iz Holadnije otvorio je u Petrovu 2011. godine i zapošljavao je 15 radnika. Tri godine kasnije, tokom otvaranja novog pogona, najavio da će postati najveća fabrika boks spring kreveta u svijetu.

Napco Beds

Kreveti iz Petrova odlazili su na tržište Holandije, Njemačke i Austrije, a firma je u to vrijeme zapošljavala više od 300, te je stalno tragala za novim uposlenicima širom BiH. No, krajem prošle godine kompanija je upala u probleme i obustavila proizvodnju.

Sastanak s načelnikom

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković sastao se u srijedu sa predstavnicima švedske korporacije “Hilding Anders”, a jedan od direktora Gerhard Mulbajer (Muehlbeyer) rekao da su počeli razgovori sa bankom kao najvećim povjeriocem u stečajnom postupku firme “Napco Beds”, kao i sa pojedinim bivšim radnicima ove firme.

On je istakao da do konačne odluke o tome da li će kupovati pomenute nekretnine i otvarati pogon treba još razgovora i provjera.

– Ključna stvar će biti pronalazak osobe od velikog znanja i povjerenja koja će biti odgovorna za kompletan posao pokretanja i vođenja firme, a sve dok to ne riješimo nećemo donijeti odluku – istakao je Mulbajer.

Hilding Anders svjetski brend

Mulbajer je, inače, glavni industrijski direktor švedskog giganta, i jedna od tri najvažnije osobe u ovoj korporaciji (u glavnog i finansijskog direktora).

Načelnik Petković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je jedna ovakva korporacija zainteresovana za ulaganje u opštini Petrovo, te istakao da će, ukoliko se odluče da pokrenu proizvodnju u bivšem “Napcu” koji je zapošljavao više od 300 radnika, od lokalne samouprave imati maksimalnu podršku, piše BiznisInfo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik