Kompanija "DM" u potpunosti povukla iz upotrebe plastične kese

Bez autora
Oct 16 2019

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da ova i sledeća godina donose velike promene u zaštiti životne sredine u našoj zemlji. Trivan je juče, na konferenciji za novinare kompanije „DM–drogerie markt“, koja je u svim drogerijama na teritoriji Srbije i Makedonije u potpunosti povukla plastične ambalažne kese iz prodaje, objasnio da se ova regionalna ekološka kampanja sprovodi u saradnji sa makedonskim ministarstvom nadležnim za zaštitu životne sredine.

Kompanija "DM" u potpunosti povukla iz upotrebe plastične keseMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da ova i sledeća godina donose velike promene u zaštiti životne sredine u našoj zemlji.

Trivan je juče, na konferenciji za novinare kompanije „DM–drogerie markt“, koja je u svim drogerijama na teritoriji Srbije i Makedonije u potpunosti povukla plastične ambalažne kese iz prodaje, objasnio da se ova regionalna ekološka kampanja sprovodi u saradnji sa makedonskim ministarstvom nadležnim za zaštitu životne sredine.

On je ukazao na to da je za uspešnost dostizanja ekoloških standarda važan zakonodavni okvir koji će biti donet do kraja godine, ali da je na tom planu posebno dragocena podrška građana i društveno-ekološki odgovornih kompanija, kao i civilnog društva i medija.

Zakonskim rešenjima u oblasti  upravljanja otpadom, plastikom za jednokratnu upotrebu i ambalažnim otpadom, kao i novim zakonom o buci, dramatično će se promeniti odnos prema životnoj sredini, poručio je ministar.

Trivan je iskazao zahvalnost kompaniji "DM" i svim društveno i ekološki odgovornim inostranim i domaćim kompanijama koje donose i primenjuju ekološku praksu i tako značajno doprinose zdravoj životnoj sredini u Srbiji.

Resorno ministarstvo je, kako je naveo, moglo da zabrani upotrebu plastičnih kesa, ali je, zahvaljujući kampanji o pogubnom uticaju tih kesa na životnu sredinu, dobilo odgovor građana i trgovinskih lanaca da je kroz naplatu plastičnih kesa njihova proizvodnja smanjena za 80 odsto, a potrošnja od 60 do 80 odsto.

Sada smo otišli korak dalje, dajući mogućnost i ovlašćenja zainteresovanim lokalnim samoupravama da sami odluče da li će da zabrane upotrebu plastičnih kesa, podvukao je ministar.

On je pozvao i druge trgovinske lance da učine korake odgovornim odnosom prema društvu u kome posluju i prema životnoj sredini.

Član uprave "DM drogerie markt" Srbija i Severna Makedonija Predrag Petrović istakao je da je odluka o potpunom povlačenju plastičnih ambalažnih kesa usledila kao logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

Prema njegovim rečima, ova kompanija je još 2012. godine počela sa naplatom velikih kesa, a od 2018. godine novac od naplate malih recikliranih kesa usmerava se na veliki ekološki projekat.

Petrović je ukazao na to da kompanija, počevši od same proizvodnje do pakovanja i sadržine proizvoda, na svakom koraku nastoji da bude odgovorna prema okolini, kao i da edukuje kupce o održivim načinima života.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik