Kreće gradnja aerodroma na Galovićima

Bez autora
Jul 27 2020

Na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bio gorski aerodrom, na Galovićima, od sutra kreću radovi na izgradnji aerodroma.

Čuveni Gorski aerodrom koji su jedinice Draže Mihajlovića sagradili 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, odakle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina uskoro će biti u funkciji.

Radovi na pisti dugoj preko 650 metara i kompleksu od 17,6 hektara kreću sutra, a sve neophodne procedure su završene.

Projekat aerodroma uradile su dve Čačanske arhitektice Tatjana Simonović, dipl. inž. arh. i Zorica Čolović - Subotić dipl. inž. arh.

Aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima, gde će se pored piste nalaziti i muzejska postavka i dva anfiteatra ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom čija uloga je decenijama skrivana od strane komunističkog režima.

Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica.

Nema sumnje da će ovo biti najlepša mala srpska planinska vazdušna luka na koju će moći da sleću mali avioni do pet mesta, a najavljena je i škola letenja.

Radove predvodi jedan od najiskusnijih stručnjaka u ovoj oblasti Zoran Ilić, pomoćnik Zorane Mihajlović za vazdušni saobraćaj, a radi se o vrsnom pilotu sa 39 godina letačkog staža.

Ilić je radio na planiranju i izgradnji aerodroma u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Kostolcu i Velikom Gradištu, bio je i koordinator aktivnosti za osposobljavanje aerodroma u Nišu i vojno-civilnog aerodroma Morava.

Ocenite tekst
Komentari
  • Прањанац 2

    Jul 28 2020
    Време је одавно да се обележи овај догађај. Амерички пилоти су били више пута у Прањанима, ветерани, и виделе су се сузе у њиховим очима. Потресна је једна прича о препознавање америчког пилота на фотографији од стране Милоша. Долазим 19.наравно
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik