Ljetovanje na Jadranu sve skuplje

Bez autora
Mar 28 2023

Ljetovanje na moru postaje financijski sve izazovnije. Poskupjelo je sve - od restoranskih usluga do smještaja.

Cijene su podignuli i hoteli i kampovi i privatni iznajmljivači. Provjerili smo kakvo je stanje u Istri.

Klara Grahovac iznajmljuje apartman u kući u Puli, 2 kilometra od središta grada i nekoliko stotina metara od mora.

- Po cijeni od 110 eura po danu. To je više nego lani. Prošle godine su bile u prosjeku 30% niže cijene, kaže.

Poskupjele su i sobe u hotelima.

- Recimo između 10 i 15% su poskupjeli u odnosu na prošlu godinu i rekao bih da je to na neki način prihvatljivo uzevši u obzir inflaciju 12-13%, rekao je predsjednik Udruge putničkih agencija u HGK Boris Žgomba.

Upravo zbog inflacije i u hotelu Deniza Zembe smještaj je poskupio 11%.

- Međutim, za sezonu smo primijetili da ljudi gledaju i rezerviraju termine koji imaju niže cijene i odabir niže kvalitetnih soba i smještaja, da nam se to prvo popunjava, kaže.

No, ispod cijene, kažu - ne mogu ići.

- Ako ti cijene energenata, cijena rada i ostali inputi rastu dvoznamenkasto, za 20, 30% pa i više - sigurno da je logičan odgovor dizanje cijena. Dakle, jedino na taj način se mogu izbjeći gubici u poslovanju, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Privatni iznajmljivači većinom imaju druga davanja. U Puli, primjerice, plaćaju odvoz smeća za apartmane i u zimskim mjesecima kada gostiju nema, a tvrtke koje nude usluge čišćenja još su lani uzimale i po sto eura.

- Cijena je bila po kvadratu 10 kn, pa sad računajte ako imate 55 kvadrata pa plus troškovi pranja rublja, plahte, peglanje, kaže iznajmljivačica Klara Grahovac.

Na stranici booking.com - ponuda različita. Tjedan dana odmora usred sezone može stajati od 500-tinjak eura do nekoliko tisuća.

Dio Europe, Španjolska i Italija, dakle, ovaj dio blizu nas je tu negdje ili čak skuplji u nekim stvarima od nas, kaže Žgomba.

I dok to nešto znači turistima iz zapadnih zemalja kojih je u Istri najviše, domaćim gostima slaba je to utjeha.

- Ja bih rekao da Hrvati tradicionalno čekaju last minute ponudu kojih će, možda ne puno, ali će ih biti ove godine i mislim da svoje vrijeme bukiranja upravo prilagođavaju tim ponudama, smatra Žgomba.

Baš kao što oni, koji od domaćih gostiju žive, prilagođuju ponudu i cijene.

- Dosta smo već onako na nekoj klackalici isplativosti jer mi nismo 1.7. dizali cijene. Mi imamo jako malo prostora jer radimo jako puno s domaćima i moramo tu biti vrlo oprezni, ističe vlasnik restorana Toni Draguzet.

A oprezni će, dakako, biti i iznajmljivači - budno će osluškivati tržište.

- Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija na tržištu i onda ću ja, normalno, varirati s cijenama, rekla je Klara Grahovac.

Bude li, dakle, potražnja skromnija - spuštat će se i cijene. A tada bi i više domaćih gostiju - kojima primanja, nažalost, uglavnom ne prate inflaciju - lakše moglo na ljetovanje. Naravno, ako i godišnji odmor uspiju uskladiti s razdobljem nižih cijena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik