Ljubljanska zračna luka još uvijek sa znatno manjim prometom

Bez autora
Aug 16 2022

Ljubljanska zračna luka primila je više od pola milijuna putnika u prvih sedam mjeseci ove godine, pokazuju podaci objavljeni na stranicama njemačke kompanije Fraport.

Ljubljanskom zračnom lukom u srpnju je putovalo 124.685 putnika, što je više od 90 posto više nego u ovom mjesecu prošle godine. No, brojke su još uvijek ispod razine prije pandemije, odnosno za gotovo 40 posto u odnosu na srpanj 2019.

Kroz Zračnu luku Jožeta Pučnika Ljubljana u prvih sedam mjeseci putovalo je 508.317 putnika, što je gotovo 300 posto više u odnosu na prošlogodišnje usporedivo razdoblje. Ujedno je taj broj 52 posto ispod razine prije pandemije.

U srpnju je pak količina tereta u ljubljanskoj zračnoj luci blago smanjena, točnije na godišnjoj razini za 0,5 posto na 965 tona. U prvih sedam mjeseci u zračnoj luci pretovareno je 7.276 tona tereta ili 13,7 posto više nego u istom razdoblju lani. U sedam mjeseci obim teretnog prometa također je veći nego u 2019. godini, i to za osam posto.

Fraport je u ovotjednom priopćenju istaknuo da je u srpnju frankfurtska zračna luka, koja je važno europsko čvorište, primila 5,02 milijuna putnika. U odnosu na srpanj prošle godine bilo je 76,5 posto više putnika. Rast je zabilježen u Frankfurtu unatoč jednodnevnom štrajku osoblja zračne luke Lufthansa krajem srpnja, zbog čega je zračna luka primila oko 100.000 putnika manje.

U srpnju je putnički promet u Frankfurtu i dalje bio 27,4 posto manji od onog iz srpnja 2019., au prvih sedam mjeseci bilo je 36,3 posto manje putnika u ovoj usporedbi.

Istodobno je u Frankfurtu također smanjen obujam teretnog prometa, i to za 18,1 posto u srpnju. To je također zbog zatvaranja zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i negativnih učinaka zatvaranja usmjerenih na ograničavanje širenja novog koronavirusa u Kini na globalno gospodarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik