Mađari kupili ogromno zemljište u blizini Luke Koper

Bez autora
Aug 03 2020

Mađarska tvrtka stekla je nedavno 32 hektara zemlje i koncesiju za upravljanje 300 metara obale u blizini Žavlja, samo sedam kilometara udaljena od Luke Koper.

Mađarska tvrtka Adriaport kupila je tršćanska poduzeća Aquila i Seastock, a s njima i 32 hektara zemljišta uz more, na kojem Mađari planiraju izgraditi novi lučki terminal.

Zanimljivo je da mađarska tvrtka nosi isto ime kao i projekt kojim su Česi još 1967. planirali sagraditi 410 kilometara dug tunel i željezničku prugu do Jadrana, kao i otok na Jadranu.

Zemljište na kojem će niknuti novi terminal nalazi se u industrijskoj zoni Žavlje u općini Milje kod Trsta. Riječ je o terenu na kojem se još nalaze rafinerijska postrojenja i naftni tankovi, a Mađari će samo za saniranje tog područja morati odvojiti oko 100 milijuna eura dok u ovom trenutku još nije jasno koliko će ih stajati gradnja cijelog terminala. Mađari su ovom transakcijom dobili 300 metara dugu obalu i državnu koncesiju za upravljanje na 60 godina.

Planirana izgradnja višenamjenskog logističkog terminala u blizini Žavlje ugrožava konkurentski položaj luke Koper, udaljene samo sedam kilometara, piše ljubljanski Dnevnik.

Podsjetimo, Mađari su se okrenuli Trstu nakon što je Orbán prije dvije godine, u vrijeme vlade Marjana Šareca koja nije bila naklonjena Orbánovu režimu kao aktualna vlada Janeza Janše, morao odustati od sudjelovanja u najvećem slovenskom infrastrukturnom projektu gradnje drugog kolosijeka između Kopra i Divače, koji bi trebao povećati konkurentnost koparske luke.

Očito ćemo na djelu imati tri kombinacije koje će srednju Europu vezati s jadranskim lukama. Jedna je spomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori. Nažalost, ova potonja varijanta daleko je najsporija u realizaciji pa je Rijeka zapravo najugroženija mađarskim strateškim potezima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik