Manja dobit Jugopetrola u drugom kvartalu

Bez autora
Aug 04 2020

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvu polovinu godine sa neto dobiti od 120,86 hiljada eura, 1,9 puta manjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 41,2 odsto na 40,08 miliona eura, a rashodi 40,5 odsto na 40,21 milion.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,2 miliona eura, amortizacije i rezervisanja 1,48 miliona, a materijala 233,7 hiljada. Ostali poslovni rashodi iznosili su 4,15 miliona eura.

Ukupna aktiva Jugopetrola, preduzeća koje se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima, na kraju juna iznosila je 104,34 miliona eura i bila je pet odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi skoro 13 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze 1,02 miliona, a kratkoročna 13,94 miliona.

Odložene poreske obaveze su iznosile 71,53 hiljade eura.

Podaci iz izvještaj o upravljanju, objavljeni na sajtu Montenegroberze, pokazuju da u prvom polugodištu ukupna prodaja goriva bilježi pad od 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Pandemija izazvana koronavirusom imala je najveći uticaj na naše prodajne performanse u periodu od marta do juna, tokom kojeg ukupna prodaja bilježi pad od 36 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u izvještaju.

Pad prodaje zabilježen je, kako se dodaje, u svim prodajnim kanalima, osim u prodaji komercijalnim i industrijskim kupcima, na koju je pandemija izazvana koronavirusom imala najmanji uticaj.

“Što se tiče proizvoda, Eko dizel je i dalje najprodavaniji proizvod, sa 78 odsto od ukupne prodaje”, rekli su iz Jugopetrola.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije.

Iza NM-Zbirnog kastodi računa 3 sakriven je vlasnik 9,26 odsto akcija. Vlasnik 8,87 odsto akcija kompanije skriven je iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, a 3,54 odsto dionica iza CK-Zbirnog kastodi računa 1.

Radoslavu Tomiću iz Beograda pripada 2,44 odsto akcija, dok je iza NM-zbirnih kastodi računa 8 i 6 sakriven vlasnik 2,09 odsto odnosno 1,13 odsto akcija.

Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik