Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija

Bez autora
Aug 10 2020

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.

Glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo je pad prihoda od 21,3 odsto na 1,26 milijarde dinara, poslovna dobit je pala 42,3 odsto na 113,6 miliona dinara, a bruto profit identičnom stopom na 107,5 miliona dinara. Pad prihoda, ali u proseku nižom stopom, zabeležila su i ostala proizvodna preduzeća: Print, Inko, Bojler i FAD.

Trgovinske firme su zabeležile znatno bolji učinak, a očekivano je prednjačila maloprodaja Proleter koja je ponovo ostvarila rekordne rezultate. Proleter je u prvih šest meseci zabeležio prodaju od 1,51 milijardu dinara (rast od 17,5 odsto), poslovna dobit je skočila 22 odsto na 57,2 miliona dinara, dok je bruto dobit iznosila nepunih 48 miliona dinara (rast od 25,8 odsto).

Glavna inostrana podružnica, ruski Metrot, ponovo je bila pod pritiskom usled negativnih kursnih razlika pa je zabeležila bruto gubitak od 0,14 miliona evra (prošle godine dobit od 0,17 miliona evra). Prihod ove najveće Metalčeve firme u inostranstvu pao je u periodu januar-jun za 25,4 odsto na nepuna dva miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik