Mogućnost saradnje sa Brazilom u oblasti OIE i biogoriva

Bez autora
Mar 27 2023

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović i ambasador Brazila Žoze Mauro da Fonseka Kosta Koutoa razgovarali su danas o mogućnostima saradnje dveju država u oblasti obnovljivih izvora energije i biogoriva.

Đedović je tom prilikom informisala sagovornika o strateškim dokumentima na kojima Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno radi, kako bi se što pre trasirao put energetske budućnosti zemlje.

Ona je istakla da je Vlada Srbije nedavno usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i da će, kada se završi skupštinska procedura, biti otvoren put aukcijama za podsticaje proizvođačima električne energije iz OIE.

Zakonom će biti definisana odgovornost svih učesnika na tržištu. Dakle, država će nastaviti da podstiče integraciju obnovljivih izvora energije i ulaganja privatnog sektora, ali će istovremeno rešiti pitanje sigurnosti  našeg elektroenergetskog sistema, navela je ministarka.

Ambasador Koutoa je preneo iskustva Brazila u korišćenju obnovljivih izvora energije, sa posebnim osvrtom na višedecenijsko iskustvo u oblasti saobraćaja i široko rasprostranjenoj upotrebi biogoriva, odnosno biodizela i etanola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik