Na kraju prvog polugodišta suficit u budžetu 21,5 milijardi dinara

Na kraju prvog polugodišta ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 21,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. Prihodi su naplaćeni u iznosu od 611,8 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 590,3 milijardi dinara. Samo u junu, kažu u resornom ministarstvu, ostvaren je suficit budžeta od 13,2 milijardi dinara. U junu je naplaćeno 113,4 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 101 milijarda, a uobičajeno, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 41,2 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,2 milijardi dinara. U junu se, podsećaju nadležni, uplaćuje porez na dobit pravnih lica po osnovu godišnjeg obračuna, te je prihod od ovog poreskog oblika najveći u junu, kada je naplaćeno 22 milijarde dinara u državnu kasu.

Na kraju prvog polugodišta suficit u budžetu 21,5 milijardi RSDNa kraju prvog polugodišta ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 21,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 611,8 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 590,3 milijardi dinara.

Samo u junu, kažu u resornom ministarstvu, ostvaren je suficit budžeta od 13,2 milijardi dinara.

U junu je naplaćeno 113,4 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 101 milijarda, a uobičajeno, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 41,2 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,2 milijardi dinara.

U junu se, podsećaju nadležni, uplaćuje porez na dobit pravnih lica po osnovu godišnjeg obračuna, te je prihod od ovog poreskog oblika najveći u junu, kada je naplaćeno 22 milijarde dinara u državnu kasu.

Kada je reč o neporeskim prihodima, oni su naplaćeni u iznosu od 11,7 milijardi dinara.

U resornom ministarstvu navode podatak da je priliv donacija u junu iznosio je 0,8 milijardi dinara.

Ukupni rashodi, pokazuju podaci, izvršeni su u iznosu od 100,2 milijarde dinara.

Rashodi za zaposlene, u junu, iznosili su 23,8 milijardi, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar - jun, zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 17,3 milijardi dinara (0,7 odsto BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 87 milijardi dinara (3,4 procenta BDP).

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 2,2 milijardi dinara, što znači, kažu u ministarstvu, da je ostvareni rezultat bolji od planiranog za 19,5 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik