Na prodaju fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku

Bez autora
Jan 22 2020

Oko 400 radnika Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku od nove godine je na prinudnom odmoru i njihov dalji status u firmi, kako sami kažu, za sada je nejasan. To preduzeće, koje je bilo jedno od najprofitabilnijih u Srbiji u oblasti prerade bakra, pre petnaest godina privatizovala je ruska kompanija "UGMK Holding"

Prema zapisniku sa vanredne skupštine akcionara, objavljenom na sajtu Fabrike bakarnih cevi, firma je krajem prošle godine promenila naziv i osnovnu delatnost iz proizvodne u trgovinsku.

Razlozi za promenu su, kako navodi rukovodstvo, gubici u poslovanju i prilagođavanje tržištu. Prošle nedelje doneta je i odluka o sprovođenju socijalnog programa. Sve to je uznemirilo radnike.

"Ovo je veoma teška i mučna situacija, s tim što se se taj sam proces odvijao bez najave, faktički nije bilo najave da će se tako nešto dogoditi. Ovom odlukom o novoj sistematizaciji gde se planira da dvanaest radnika ostane da radi u fabrici, faktički bez posla ostaće nekih 280 radnika koji su stalno zaposleni i gde će se sprovesti socijalni program i 80 do 100 radnika koji su bili upošljeni na privremenim i povremenim poslovima", ističe Vladimir Salković, predsednik Industrijskog sindikata fabrike "Bakarne cevi a. d. Majdanpek".

U Majdanpeku danas živi oko 5.000 stanovnika. Većina zaposlenih radi u rudarsko-metalurškom kompleksu, rudniku bakra i fabrici bakarnih cevi.

Ovakav razvoj situacije je, kažu građani, strašan i veliki.

"Lokalna samouprava pomno prati dešavanja u fabrici bakarnih cevi. Svakako smo najviše zabrinuti za sudbinu tih radnika i njihovih porodica. Prema našim informacijama, za kupovinu fabrike bakarnih cevi bila je zainteresovana jedna grčka kompanija i opština, lokalna samouprava može pomoći u tom smislu u pronalaženju novih partnera koji su zainteresovani za kupovinu fabrike bakarnih cevi", poručuje Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek.

U ovom trenutku izvesno je samo to da je fabrika na prodaju, da proizvodnje u januaru nema i da su radnici i dalje na prinudnom odmoru. Na pitanje kako će fabrika nastaviti poslovanje, za sada nema zvaničnih odgovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik