Nazire se kraj štrajka u “Pošti Srbije”: Vlada u petak izlazi sa ponudom

Bez autora
Dec 05 2019

Povišica od deset odsto u 2020, koju su u sredu predložili v. d. direktora "Pošte" Mira Petrović i potpredsednik Vlade Nebojše Stefanovića, nije prihvatljiva za deo radnika ovog javnog preduzeća koji se nalazi u štrajku. Zato će se sutra u devet časova održati sastanak sindikata "Pošte" i čelnika Vlade Srbije. Petrovićeva i Stefanović su nezadovoljnim radnicima, koji su se samoorganizovali u štrajk mimo njihovih sindikalnih organizacija, obećali osim uvećanja zarada i unapređenje materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima. Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za ovu godinu.

Nazire se kraj štrajka u “Pošti Srbije”: Vlada u petak izlazi sa ponudomPovišica od deset odsto u 2020, koju su u sredu predložili v. d. direktora "Pošte" Mira Petrović i potpredsednik Vlade Nebojše Stefanovića, nije prihvatljiva za deo radnika ovog javnog preduzeća koji se nalazi u štrajku. Zato će se sutra u devet časova održati sastanak sindikata "Pošte" i čelnika Vlade Srbije.

Petrovićeva i Stefanović su nezadovoljnim radnicima, koji su se samoorganizovali u štrajk mimo njihovih sindikalnih organizacija, obećali osim uvećanja zarada i unapređenje materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima.

- Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za ovu godinu. Sve je usklađeno sa finansijskim mogućnostima preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem - stoji u saopštenju "Pošte".

Radnici tvrde da ova ponuda nije ništa novo i da je ista bila na stolu još 29. novembra. Zato su poštari i nastavili štrajk, a koliko pošta nije radilo niko nije imao zvaničan podatak. Sindikati tvrde da nemaju informacije jer ne stoje iza ove obustave rada. Osim šaltera, stali su poštanski preradni centri i stopirano je slanje pošiljaka širom zemlje. Građani ih mogu predati u filijalama, ali im se ne može garantovati vreme isporuke.

U Novom Sadu u sredu su bili otvoreni samo šalteri u tržnim centrima, a slično je i u ostalim gradovima u Srbiji - Jagodini, Boru, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Kikindi, Nišu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Lazarevcu, Zaječaru, Valjevu, Zrenjaninu, Požarevcu....

U Zemunu od ponedeljka radnici

"Pošte" u Glavnom distributivnom centru u Zemunu stupili su u štrajk u ponedeljak uveče zbog nezadovoljstva najavljenim povećanjem plata. Vlada, kažu radnici, nije ispoštovala ni 30 odsto dogovora koji je napravljen još u martu. Oni, između ostalog, traže ukidanje v. d. stanja i izbor novog direktora preduzeća.

Kako nezvanično saznajemo, svi oni koji su štrajkovali biće kažnjeni odbijanjem od plate 1.500 dinara. To potvrđuje i informacija o "obavezi postupanja u vezi sa aktuelnim prekidom rada", koju je menadžment u sredu prosledio svim rukovodiocima službi i upravnicima pošta u Srbiji.

- U obavezi ste da sve zaposlene u organizacionoj jedinici u kojoj rukovodite podsetite na obavezu da postupaju po zakonu, u skladu sa internim aktima preduzeća i ugovorom o radu koji su potpisali - stoji u informaciji. - Aktuelni prekid rada je nezakonit i nije prijavljen u skladu sa Zakonom o štrajku, čime se ugrožava minimum procesa rada, zbog čega mogu nastupiti nesagledive posledice za preduzeće, a svi zaposleni će biti sankcionisani.

Dalje se navodi da su rukovodioci u obavezi da dostave direktoru imena radnika koji odbijaju da rade i da vode evidenciju časova rada, kojom će se utvrditi svaki izostanak sa radnog mesta, što će uticati na kasniju isplatu zarade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik