NLB na zahtjev Europske komisije mora prodati osiguravatelja NLB Vita

Bez autora
Aug 20 2019

Nova ljubljanska banka će, na zahtjev Evropske komisije, zbog nepravovremene privatizacije morati prodati životno osiguranje NLB Vita, to se može učiniti neformalno. NLB to ne komentira. Najveća slovenska banka, koja je vlasnica polovine NLB Vita, trebala bi prodati osiguravajuće društvo zajedno s KBC Osiguranjem, drugim vlasnikom ovog zajedničkog društva. Prodaja NLB Vita trebao bi biti porez koji će banka morati platiti jer vlada Mira Cerara nije uspjela na vrijeme prodati 75 posto NLB-a, na što se slovenska država obavezala kad je banka sanirana. U proljeće 2017. Cerarova vlada, neposredno prije završetka prve javne ponude dionica banke putem Londonske i Ljubljanske burze, odlučila je obustaviti prodaju.

NLB na zahtjev Europske komisije mora prodati osiguravatelja NLB VitaNova ljubljanska banka će, na zahtjev Evropske komisije, zbog nepravovremene privatizacije morati prodati životno osiguranje NLB Vita, to se može učiniti neformalno. NLB to ne komentira, piše ljubljansko Delo.

Najveća slovenska banka, koja je vlasnica polovine NLB Vita, trebala bi prodati osiguravajuće društvo zajedno s KBC Osiguranjem, drugim vlasnikom ovog zajedničkog društva.

Prodaja NLB Vita trebao bi biti porez koji će banka morati platiti jer vlada Mira Cerara nije uspjela na vrijeme prodati 75 posto NLB-a, na što se slovenska država obavezala kad je banka sanirana.

U proljeće 2017. godine Cerarova vlada, neposredno prije završetka prve javne ponude dionica banke putem Londonske i Ljubljanske burze, odlučila je obustaviti prodaju. Izjavila je da cijenu dionicu snižava rizik hrvatskih presuda zbog prenesenih depozita štediša Ljubljanske banke.

Vlada je tada pregovarala o odgodi privatizacije banke u Bruxellesu, koju je zemlja lani prodala u procentu od 65 posto, a desetinu ove godine. Međutim, zbog kašnjenja, Evropska komisija očito zahtijeva prodaju NLB Vita.

Prošle je godine društvo NLB Vita ostvarilo 8,3 milijuna eura neto dobiti i 76,9 milijuna eura bruto premije, što je devet posto više u odnosu na prošlu godinu.

Od toga, 73,1 miliona eura bilo je od premija životnog osiguranja.

Krajem prošle godine imalo je tržišni udio od 14,6% u klasičnom životnom osiguranju.

"Obaveza o prodaji NLB Vite i dalje je na snazi. Daljnje korake ili aktivnosti na ispunjenju ove obaveze ne komentiramo", priopćila je NLB.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik