Norinco će vjetroelektranu kod Senja završiti kroz godinu dana

Bez autora
Sep 17 2020

U zaleđu Senja, na Vratniku, gradi se najveći vjetropark u Hrvatskoj koji će nadaleko poznatu senjsku buru pretvarati u električnu energiju. Vjetropark gradi kineska tvrtka Norinco. Sve bi trebalo biti završeno kroz godinu dana.

Projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetroagregata, od čega se čak 29 stupova nalazi na području grada Senja. Ostalih deset u općini Brinje. Prema procjenama, vjetroelektrana bi godišnje proizvodila 530 milijuna kWh električne energije.

- Trenutno se izvode zemljani i armirano betonski radovi na gradilištu. Prije tri tjedna počelo se s transportom cijevi i stupova, lopatica i sve je pripremljeno za montažu vjetroagregata, rekao je Zlatko Prpić, voditelj gradilišta.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a sam vjetropark operativno bi se koristio sljedeće 23 godine. Trenutačno na Vratniku radi 180 ljudi, 120 domaćih i 60 kineskih. Upravo zapošljavanje domaće radne snage tek je jedna od mnogih koristi za grad pod Nehajem.

Ova investicija je prva u nizu proizašlih iz summita "16 plus 1" u Budimpešti, na kojemu su hrvatski i kineski premijer potpisali ugovor o budućoj suradnji dviju zemalja.

Koliko je projekt velik svjedoči i podatak kako je tek jedan od 39 budućih vjetroagregata dovoljan za opskrbu grada Senja potrebnom električnom energijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik