Obelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na evro

Bez autora
Sep 24 2020

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je danas da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u evrozonu.

''Kurs od 7,5345 kuna za evro održavaće se uz sitnije korekcije sve do ulaska u evrozonu. To je najverovatnije i kurs za evro u trenutku ulaska u evrozonu", izjavio je Vujčić na skupu Dan velikih planova, prenosi Hina.

Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine ocenio je kao veliki uspeh Hrvatske.

"Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo ''na mišiće'', jer bi bilo kakvo odgađanje produžilo taj rok minimalno za godinu dana", rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u poslednjih pola godine preduzete mere monetarne politike bez presedana i dodao da su napravili niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim - kombinacijom različitih mera i operacija, ali i kupovinom vrednosnih papira države.

"Radili smo kombinovanjem različitih mera. Imali smo efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 milijarde evra). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i celog finansijskog sistema", naglasio je.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou pre korona krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik