Od visine regresa u EPS-u i „Nuklearnim objektima” boli glava

Bez autora
Dec 12 2019

Dok bi većina u privatnom sektoru volela da dnevno za topli obrok može da dobije po 300 dinara i regres u iznosu većem od jedne prosečne plate od 50.000, u javnim sektoru se podrazumeva da to zaposlenima pripada. Isplata regresa nije zabranjena zakonom. Naprotiv. Poslodavac ima zakonsko pravo da ga isplati radnicima, a koliki će biti – zavisi od odluke samog direktora, ostvarene dobiti ili kolektivnog ugovora tog javnog preduzeća. Da je država više nego poželjan poslodavac potvrdio je u svom poslednjem izveštaju državni revizor, koji je utvrdio da JP „Elektroprivreda Srbije” za 2018. godinu nije postupilo u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Od visine regresa u EPS-u i „Nuklearnim objektima” boli glavaDok bi većina u privatnom sektoru volela da dnevno za topli obrok može da dobije po 300 dinara i regres u iznosu većem od jedne prosečne plate od 50.000, u javnim sektoru se podrazumeva da to zaposlenima pripada.

Isplata regresa nije zabranjena zakonom. Naprotiv. Poslodavac ima zakonsko pravo da ga isplati radnicima, a koliki će biti – zavisi od odluke samog direktora, ostvarene dobiti ili kolektivnog ugovora tog javnog preduzeća.

Da je država više nego poželjan poslodavac potvrdio je u svom poslednjem izveštaju državni revizor, koji je utvrdio da JP „Elektroprivreda Srbije” za 2018. godinu „nije postupilo u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava”, jer je povećalo pojedine elemente zarade, i to – da je od 2018. godine povećan neto iznos naknada za topli obrok sa 200 dinara na 300 dinara dnevno, regres za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenih sa 36.298 dinara povećan na 50.000 dinara u bruto iznosu, a da od 2016. godine isplaćuje zaposlenima nagradu – deo zarade po osnovu doprinosa zaposlenih poslovnom uspehu, od po 210 dinara u bruto iznosu za svaki radni dan. Revizor je naveo da EPS ima obavezu da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, za „Politiku” kaže da je tačno da su oni 2018. regres povećali s 25.440 na 35.000 dinara, da je to 50.000 u bruto iznosu i da je to predviđeno kolektivnim ugovorom. Tačno je i da je iznos za topli obrok prvo povećan s 200 na 250, a sada i na 300 dinara. Reč je o naknadi za ishranu za dane provedene na radu. Dakle, kada je neko na bolovanju ili odmoru – nema ove naknade. Kaže da mu nije jasno zašto se tolika halabuka podigla posle objavljivanja ove informacije u „Politici” i da li je svima koji su napali EPS stvarno najveći problem što neko dobija 100 dinara više da bi mogao da jede na poslu. Na konstataciju da pojedini privatni poslodavci kažu da za 300 dinara može da se jede u restoranu, Đorđević odgovara da bi voleo da ga isti taj povede da tamo ruča.

– Niko, s druge strane, ne pominje činjenicu da EPS sa 55 do 60 odsto novca puni budžet. Sve one koji su ustali protiv EPS-a zbog pomena regresa mnogo više treba da brine činjenica što za nekoliko godina neće imati ko da pokrene bagere u EPS-u, jer kvalifikovani radnici napuštaju firmu i odlaze tamo gde su bolje plaćeni – kaže on.

Mini-anketa koju je „Politika” sprovela među javnim preduzećima pokazuje da gotovo sva isplaćuju regrese. U JP „Nuklearni objekti Srbije” isplata regresa nije u vezi s ostvarenom dobiti, niti je utvrđen kolektivnim ugovorom, već je to odluka direktora.

Regres se u ovom javnom preduzeću, kako kažu, isplaćuje mesečno uz zaradu i čini njen sastavni deo. Za 2018. godinu isplaćeni regres po zaposlenom iznosio je 64.000 neto, 91.301 bruto, a za ovu godinu, zaključno s novembrom, mesečno je po zaposlenom isplaćeno ukupno 50.178 dinara ili bruto 71.581 dinar.

Regres redovno primaju i zaposleni u „Elektromreži Srbije”, i to u skladu s kolektivnim ugovorom, a neto iznos je 25.144 dinara godišnje po zaposlenom. Isplata je mesečna, u iznosu od 2.120 dinara. Zaposleni u „Putevima Srbije” dobijaju na ime regresa po 2.215,16 dinara u neto iznosu mesečno, što godišnje iznosi 26.581 dinar. U ovom preduzeću nismo dobili odgovor da li je iznos usklađen sa godišnjim planom poslovanja.

Radnici „Koridora Srbije” imaju nešto niži regres za godišnji odmor. Oni uz mesečnu zaradu dobijaju po 1.800 dinara bruto (sa porezima i doprinosima koji se plaćaju iz zarada). U ovom preduzeću kažu da je iznos odobren u skladu sa Pravilnikom o radu, koji je odobrila Vlada Srbije. Kolektivnim ugovorom Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika „Srbija voz” definisano je da zaposleni ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora u visini od 12.000 dinara, bez poreza i doprinosa, koji se isplaćuje mesečno, u iznosu od 1.000 dinara. Pun iznos pripada zaposlenom koji ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 radnih dana. Zaposleni koji ima godišnji odmor manji od 20 radnih dana, ima pravo na srazmerni deo regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

I kolektivnim ugovorom Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija kargo” propisano je da zaposleni ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora u visini od 12.000 dinara, bez poreza i doprinosa na taj iznos. Zaposlenima se na ime iznosa regresa mesečno isplaćuje suma od po 1.000 dinara.

Kolektivnim ugovorom definisano je da se naknada troška za regres zaposlenog u JP „Skijališta Srbije” za godišnji odmor isplaćuje mesečno, u bruto iznosu od 5.000 dinara.

Zaposlenima u JP „Srbijašume” svakog meseca se isplaćuje regres u skladu sa članom 80. kolektivnog ugovora. Iznos regresa na godišnjem nivou je 15.168 dinara i on se isplaćuje u 12 jednakih rata.

Neujednačeni regres signal za vladu

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija”, kaže da bi ovako neujednačeni iznosi trebalo da budu signal za Vladu Srbije da preispita planove poslovanja javnih preduzeća i utvrdi na osnovu kojih kriterijuma su određeni iznosi regresa za godišnji odmor.

Državni revizor da traži odgovor za sve nepravilnosti

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je firmama koje su na državnim jaslama sve dozvoljeno, pa i da daju po 300 dinara dnevno za topli obrok i po 50.000 i više hiljada za regrese, što je nezamislivo za većinu zaposlenih kod privatnika.

Na DRI je da od svih za koje se utvrde nepravilnosti zatraži objašnjenje kako je do njih došlo i da se obeštete oštećeni, kaže Atanacković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik