Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji

Bez autora
Sep 28 2023

Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.

Oni su kontaktirali šest trgovaca koji posluju u zemlji kako bi saznali koje kategorije hrane su doživjele značajno sniženje cijena. Hofer je izvijestio da su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa, ribe, ulja, riže i tjestenine.

Spar Slovenija je potvrdio da su smanjili cijene čak 1.400 proizvoda, s prosječnim sniženjem od 11 posto, ali pojedini proizvodi su pojeftinili i do 40 do 50 posto, kao što su svinjski odresci i suncokretovo ulje.

Mercator je izvijestio da su nedavno smanjili nabavne cijene nekih kategorija proizvoda, kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso. S druge strane, Tuš je upozorio da su i dalje primili najave nekih proizvođača o mogućem novom povećanju cijena, uprkos ovim pojeftinjenjima.

Izvještaj novinara sa žurnal24 o cijenama određenih proizvoda pokazuje da su se cijene nekih proizvoda značajno smanjile. Na primjer, cijena mlijeka, koje je prije ljeta koštalo između 1,09 i 1,25 eura po litri, sada se kreće u rasponu od 0,79 do 1,09 eura po litri. Također, cijena maslaca je opala sa svojeg ranijeg raspona između 2,29 i 3,39 eura na trenutačnih 1,69 do 2,59 eura.

Cijena gauda sada iznosi 3,96 eura po kilogramu, iako u nekim trgovinama može doseći više od 12 eura po kilogramu, dok je prije ljeta varirala između 6,53 i 9,98 eura po kilogramu. Također, cijena jogurta je smanjena s prosječnih 1,19 eura na 0,89 eura po litri u većini trgovina koje su bile obuhvaćene anketom.

Također, primjećuje se pad cijena suncokretovog ulja u Sloveniji, pri čemu se cijena litra sada kreće između 1,29 i 2,99 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik