Pокот до 30 април за договори за производство и откуп на тутун

Bez autora
Apr 08 2020

Владата на денешната седница донесе одлука за продолжување на законскиот рок за склучување договори за производство и откуп на тутун за реколтата 2020, што го склучуваат производителите на тутун со регистрираните откупувачи на тутун.

Со оваа одлука, наместо до 31 март, рокот за склучување договори се продолжува до 30 април. Ваквата одлука се донесе поради вонредната состојба на територијата на државата прогласена поради пандемијата на коронавирусот поради што процесот на склучување договори во март не се одвиваше со иста динамика како во февруари 2020 година.

Од овие причини на почетокот на овој месец Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство направи анализа. Според извештаите што произлегуваат од Информативниот систем за евиденција на тутунот (ИСЕТ), за реколтата 2020 година до 7 април 2020 година склучени се 29.531 договор на површина од 11.936 хектари за планирана количина од речиси 22.654 тони тутун.

Во координација и по барање на откупните претпријатија и на производителите на тутун, за да може да склучуваат договори и по законскиот рок кога би се договориле околу 1.500-1.600 тони тутун, МЗШВ предложи, а Владата денеска го прифати предлогот, за одложување на рокот за склучување договори за производство и откуп на тутун, односно продолжување до крајот на овој месец.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik