Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki

Bez autora
Jan 24 2021

Slovenski Petrol kupio je od Croduxa lanac od 91 benzinske crpke i time se u Hrvatskoj učvrstio na drugom mjestu po tržišnom udjelu u maloprodaji goriva.

No tom akvizicijom Slovenci su preuzeli prvo mjesto u regiji po broju benzinskih postaja, koje je dosad držala hrvatska Ina. Petrol je prije akvizicije Croduxova maloprodajnog lanca imao u RH 110 benzinskih crpki, a sad ima 201. Time je tržišni udio slovenske kompanije u Hrvatskoj povećan s 13 na 23%. Ina je i dalje glavna na hrvatskom tržištu goriva s 396 benzinskih crpki, Lukoil ih ima 47, a Tifon 43.

Strategija širenja

U Petrolu su kupnju benzinskih crpki i skladišta Croduxa u Zadru i Omišlju objasnili strategijom širenja poslovanja. Hrvatsko tržište, naveli su, najbliže je slovenskom po gospodarskom razvoju, po razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći, ali i u kulturnom smislu. Stjecanje tvrtke Crodux derivati dva, poručili su, najveći je jednokratni rast prodajnih mjesta u cijeloj povijesti Petrola. A Petrol je akvizicijom Croduxa premašio svoje planove širenja, prema kojima je od 2022. trebao imati 548 benzinskih crpki.

U 2020. ušao je s 510. Petrol s Croduxovim crpkama sad ukupno ima 601 benzinsku crpku, a Ina ih ima 518. U Sloveniji je Petrol trenutačno na 318 postaja, dok ih u BiH ima 42, u Srbiji i Crnoj Gori po 15, a u Kosovu 10. Ina pak ima benzinske postaje još u BiH (105), Crnoj Gori (11) i Sloveniji (šest). Srbijanski NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, ukupno ima 409 benzinskih crpki, od toga u Srbiji 314, u BiH 43, u Bugarskoj 34, a u Rumunjskoj 19.

Petrol je najveći pojedinačni dioničar Češkoslovenske obchodni banke s 13,4 posto. Ta je kompanija u 2019. imala 4,37 milijardi eura prihoda od prodaje. Ina, u kojoj su najveći dioničari mađarski MOL i RH, te je godine imala 22,5 milijardi kuna prihoda od prodaje (oko 3 milijarde eura). Prihodi NIS-a su 2,4 milijarde eura.

Na hrvatskom i regionalnom naftnom tržištu ovaj tjedan dogodila se još jedna značajna akvizicija - grčki Coral kupio je tvrtku Apios koja ima 26 benzinskih postaja u RH i drži tri posto tržišta. Coral inače ima 700 benzinskih crpki u Grčkoj koje posluju pod brendom Shell. U Ini kažu da ostaju vodeća kompanija na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, a u Crnoj Gori su na drugom mjestu. Navode i da se mogu pohvaliti najvećom moderniziranom maloprodajnom mrežom.

- U 10 godina Ina je u unapređenje djelatnosti usluge kupcima i maloprodaju uložila 1,7 milijardi kuna, bez akvizicija, a kapitalna ulaganja fokusirana su na rekonstrukcije i implementaciju gastrokoncepta Fresh Corner. Zbog toga, kao i kontinuirane prilagodbe usluga i proizvoda zahtjevima kupaca, prodaja negoriva kontinuirano raste - objašnjavaju u Ini. Navode da im je cilj zadržati vodeću tržišnu poziciju na svojim glavnim tržištima, u Hrvatskoj i BiH, te je ojačati na novim tržištima, kao prije dvije godine u Crnoj Gori.

Perspektivno tržište

- Ina značajno ulaže u razvoj svih svojih djelatnosti te je u posljednjih 10 godina u razvoj poslovanja uložila 17,7 milijardi kuna. Na hrvatskom tržištu Ina je kompanija koja ostvaruje najveće prihode, najveći je izvoznik, a na domaćem i regionalnom tržištu naftnih derivata diktira trendove. Ina vjeruje u perspektivu tržišta na kojima posluje, ima jasnu strategiju i odgovara na sve zahtjeve kupaca visokom kvalitetom proizvoda i usluga. Drago nam je vidjeti da i druge kompanije prepoznaju perspektivu i izazove tržišta na kojem poslujemo - kažu u Ini i dodaju da su jedina kompanija u Hrvatskoj koja ima lokacije za opskrbu lokalnog stanovništva gorivima na manje frekventnim mjestima poput otoka ili manjih poljoprivrednih mjesta, čime pridonose sigurnosti opskrbe svih dijelova RH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik