Pileće nogice iz BiH uskoro će ići za Kinu, Vijetnam i Hong Kong

Bez autora
May 16 2019

Ensar Perčo, 23-godišnji biznismen, uz zajedničku investiciju Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standar & Partners Ltd. suosnivač je prvog bh. pogona za preradu pilećih nogica u BiH - sirovine koja se u našoj zemlji tretira kao otpad. Pogon AXIS-a zvanično je i otvoren, a planirano je da u njemu posao dobije 15 radnika, a riječ je o biznisu koji je dobio investiciju Mozaika čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi čak 700.000 KM, zahvaljujući Švicarskoj vladi koja se pridružila grupi od preko 50 finansijera Mozaikove strategije.

Pileće nogice iz BiH uskoro će ići za Kinu, Vijetnam i Hong KongEnsar Perčo, 23-godišnji biznismen, uz zajedničku investiciju Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standar & Partners Ltd. suosnivač je prvog bh. pogona za preradu pilećih nogica u BiH - sirovine koja se u našoj zemlji tretira kao otpad.

Pogon AXIS-a zvanično je i otvoren, a planirano je da u njemu posao dobije 15 radnika, a riječ je o biznisu koji je dobio investiciju Mozaika čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi čak 700.000 KM, zahvaljujući Švicarskoj vladi koja se pridružila grupi od preko 50 finansijera Mozaikove strategije.

- Ova priča mi se čini i previše dobra da bi bila istinita. Radi se o nekome ko je krenuo od jedne ideje, da od nečega što je otpad negdje napravi biznis. Stoga ovu priču shvatamo veoma ozbiljno. Kada bi samo jedan posto Kineza jeo ove nogice, i kad bi ih jeli jednom godišnje, to bi bilo 300.000 nogica dnevno, a ne znam da li toliko nogica imamo u BiH, kazala je Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH.

Priča ovog mladog poduzetnika počela je prije dvije godine, kada je došao na ideju da pokrene ovakab biznis. Tada je upoznao i Silvia Molinara, voditelja marketinga australijske kompanije Standard & Partners, koji ga je uveo u svijet online poduzetništva.

- On me uzeo pod svoje okrilje i zajedno smo počeli raditi na razrađivanju ideje. Vremenom smo istraživali tržište i vidjeli kojih to proizvoda fali na azijskom tržištu. Jedan od njih su i pileće nogice, gdje smo mi vidjeli priliku za sebe. Nisam to mogao sam pa sam se obratio Fondaciji Mozaik za pomoć. Oni su mi pomogli sa cijelom procedurom i osnivanja firme, a bilo je tu mnogo koraka i mnogo prepreka, kaže Ensar, koji je poručio svima koji imaju neku ideju, ma koliko neobična ona bila, da vjeruju u sebe i da ne slušaju druge, jer je i on tako uradio iako je bilo onih skeptičnih da ovaj posao može uspjeti.

Sa probnom proizvodnjom će početi već u ponedjeljak, a prvu ozbiljniju proizvodnju očekuje tek u narednom periodu. Ono što je važno u svemu ovome jeste da u ovu priču nije krenuo naslijepo, već je unaprijed obezbijedio tržišta na koja će izvoziti, a riječ je o Vijetnamu, Hong Kongu i Kini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik