Planira se izgradnja gasovoda od Beograda do Banjaluke

Bez autora
May 23 2019

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će projekat izgradnje Turskog toka kroz Srbiju imati nekoliko izlaznih tačaka iz naše zemlje, a kao nastavak ovog projekta planira se izgradnja trase gasovoda Beograd–Banjaluka. Antić je naveo da će deonica Turskog toka kroz Srbiju biti dugačka 403 kilometra, cevi budućeg gasovoda ulaziće u našu zemlju kod Zaječara, a izlaziti kod Horgoša, prolazeći pritom kroz 23 opštine. Sledeći korak je projekat Beograd–Banjaluka, što bi podrazumevalo obezbeđivanje gasom Bosne i Hercegovine, rekao je ministar. On je objasnio da, kada je reč o razvoju Turskog toka, postoji nekoliko redosleda prioriteta, od kojih je prvi povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor, i to sa 450 na 750 miliona metara kubnih gasa.

Planira se izgradnja gasovoda od Beograda do BanjalukeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će projekat izgradnje Turskog toka kroz Srbiju imati nekoliko izlaznih tačaka iz naše zemlje, a kao nastavak ovog projekta planira se izgradnja trase gasovoda Beograd–Banjaluka.

Antić je, gostujući na Televiziji Pink, naveo da će deonica Turskog toka kroz Srbiju biti dugačka 403 kilometra, cevi budućeg gasovoda ulaziće u našu zemlju kod Zaječara, a izlaziti kod Horgoša, prolazeći pritom kroz 23 opštine.

Sledeći korak je projekat Beograd–Banjaluka, što bi podrazumevalo obezbeđivanje gasom Bosne i Hercegovine, rekao je ministar.

On je objasnio da, kada je reč o razvoju Turskog toka, postoji nekoliko redosleda prioriteta, od kojih je prvi povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor, i to sa 450 na 750 miliona metara kubnih gasa.

Prema njegovim rečima, u planu je i skladište Itebej, kapaciteta oko milijardu metara kubnih, a zatim i skladište Tilva, kod Pančeva.

Antić je, govoreći o realizaciji Turskog toka u Srbiji, ocenio da će ovaj projekat povećati zadovoljavanje potreba industrije u Srbiji i uticati na dolazak novih investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik