Planiran rast BDP u ovoj godini 4,5 odsto

Bez autora
Jan 27 2022

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj su razmatrani planovi za 2022. godinu i analizirani ostvareni rezultati u prethodnoj godini u privrednim oblastima koje utiču na BDP.

Analizirajući planove za ovu godinu, na sednici je rečeno da se planira rast BDP u iznosu od 4,5 odsto.

Konstatovano je da je od novembra 2021. godine zabeležen rast zarada, nominalnih i realnih, uz očekivanje da se taj snažan trend nastavi i u tekućoj godini. Prosečna zarada u tom mesecu dostigla je 588 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Pozitivni trendovi uočeni su i u industriji, naročito prerađivačkoj i prehrambenoj, što posebno ohrabruje s obzirom na to da je taj sektor izvesni period bio u stagnaciji.

U oblasti infrastrukture i građevine realizacija projekata koji su u toku teče po planu, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu, nastavlja se izgradnja autoputa Preljina–Požega,  obilaznice oko Beograda, pripremljena je i dokumentacija za obilaznicu oko Užica i izgradnju tunela Kadinjača.

Takođe, razmatran je i veći broj projekata iz linijske infrastrukture čija je priprema pri kraju, poput auto-puta Beograd–Zrenjanin–Novi Sad, nastavka izgradnje auto-puta na Koridoru 11, prema granici sa Crnom Gorom do Duge Poljane, kao i početak radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija–Bugarska, koji se planira početkom februara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik