Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40 odsto

Bez autora
Sep 22 2020

Odbor direktora kompanije „13 jul -Plantaže“ detaljno je razmotrio rezultate u proizvodnji za prvih osam mjeseci ove godine. Konstatovano je da su rezultati izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja korona virusa.

U 2020. godini, do polovine mjeseca septembra, proizvedeno je 13 miliona kilograma vinskog grožđa, 1,5 miliona kilograma stonog grožđa, 850 hiljada kilograma breskve i nektarine i 5,0 miliona flaša vina i prirodnih rakija.

Ovakvi rezultati su ostvareni zahvaljujući izuzetnim naporima zaposlenih i menadžmenta, na svim nivoima.

Proizvodni rezultati, u cjelokupnoj primarnoj proizvodnji, omogućavaju da se stvore potrebne zalihe za proizvodnju finalnih proizvoda i održanje kompanije na globalnom tržištu u sljedećoj godini. Bez ovakve  primarne proizvodnje svi napori u oblasti prodaje bili bi bespredmetni, navodi se u saopštenju kompanije.

"Korona virus je sasvim razorio tržište vina na svjetskom nivou, po raznim osnovama. Ipak, i u takvim uslovima naša služba prodaje i marketinga je ostvarila dobre rezultate, zahvaljujući blagovremenom strategijskom pristupu u ovom segmentu poslovanja. Ukupan pad prihoda od prodaje vina i prirodnih rakija je gotovo 40%. Najveći pad je ostvaren na domaćem tržištu od 62%, zbog pada prometa u turizmu, što je još jedan dokaz da preko 90% naših proizvoda u Crnoj Gori konzumira turista-stranac, dok su ino tržišta ostvarila mnogo manji pad od 15% do 25%", dodaje se.

Izuzetno dobri poslovni rezultati ostvareni su u proizvodnji i prodaji stonog grožđa (index 180), breskve i nektarine (index 260), ribe i riblje mlađi (index 108).

Uprkos činjenici da je došlo do drastičnog pada prihoda, Plantaže su uspjele da iz tekućih priliva, ostvarenih prodajom svojih proizvoda i usluga, izmire preko 19,0 miliona evra obaveza, i to: prema dobavljačima 7,3 miliona evra, u budžet države uplate 4,5 miliona evra, za neto zarade, 620 stalno zaposlenih i preko 600 zaposlenih na sezonskim poslovima 6,1 miliona evra i 1,1 miliona evra za dospjele anuitete prema bankarskom sektoru. Uz sve teškoće i neizvjesnosti, realizovane su investicije u vrijednosti više od 2 miiona evra, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik