Počela izgradnja Tehničko-putničke stanice Zemun

Bez autora
Sep 09 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice Zemun. Mihajlović je tom prilikom ocenila da je ovo izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti boljem i efikasnijem održavanju vozova. Potpredsednica Vlade je podsetila na to da se do pre četiri, pet godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju. Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd–Budimpešta, do sada smo uložili 200 miliona evra u nove vozove, a investiraćemo još 100 miliona evra.

Počela izgradnja Tehničko-putničke stanice ZemunPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice Zemun.

Mihajlović je tom prilikom ocenila da je ovo izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti boljem i efikasnijem održavanju vozova.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da se do pre četiri, pet godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju.

Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd–Budimpešta, do sada smo uložili 200 miliona evra u nove vozove, a investiraćemo još 100 miliona evra. Cilj je da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu, najavila je ona.

Mihajlović je izrazila zahvalnost Opštini Zemun, ukazavši na to da se bez učešća lokalnih samouprava ovakvi projekti ne mogu realizovati, pri čemu je direktore železničkih preduzeća pozvala da budu još efikasniji.

Država ulaže milijarde evra u železnički saobraćaj, u ljude i opremu, ali isto tako želimo da svaka železnička stanica bude jednako moderna kao i vozovi koji njima saobraćaju. Predstoji nam još mnogo posla, ali slika železnice je danas mnogo bolja nego pre nekoliko godina, zaključila je ona.

Direktor “Srbija voza” Jugoslav Jović rekao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući pomoći i inicijativi resornog ministarstva, te da je uz podršku Vlade Srbije obezbeđen kredit od EBRD-a u vrednosti od 52 miliona evra.

Projekat koji danas započinjemo vredan je 52 miliona evra, a rok za završetak radova je 27 meseci, naveo je Jović.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić istakao je da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države.

Pored toga, u Zemunu gradimo i pristanište za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda, rekao je Matić.

Stojan Čolakov je, u ime „Energoprojekta“, izvođača radova, rekao da je cilj ovog projekta da se povećaju kapaciteti za kvalitetno i adekvatno održavanje vozova, te poručio da će radovi biti izvedeni u roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik