Povećane zalihe gasa u „Banatskom dvoru”

Bez autora
Jan 27 2022

Izuzetno niske spoljne temperature, poluprazna evropska skladišta, moguć prekid isporuke ruskog gasa preko Ukrajine, ozbiljno dovode u pitanje snabdevanje plavim energentom većinu potrošača u Evropi, koji uoči početka zimske sezone nisu želeli da zavise od ruskog gasa računajući na neki drugi.

Pošto tog drugog, kako stvari stoje nema, a Brisel i Vašington su zacrtali da gasovodom „Severni tok dva” od Rusije prema Nemačkoj gas neće poteći bez obzira na ovako teške okolnosti pitanje je kako će se izvući iz krize. I ima li uopšte više prostora i razloga sumnjati u potencijal gasnog ruskog giganta „Gasprom” s kojim one zemlje koje su potpisale dugoročne ugovore na vreme nemaju ovih dana problema.

Oni koji su verovali obećanjima Amerike da će biti dovoljno tečnog prirodnog gasa ili Norveškoj, da ako zafali eto nje, izgleda da nisu igrali na pravu kartu. Norveška je nedavno odbila da nadomesti nedostajuće količine. Norveški premijer Jonas Gar Store je tokom nedavne posete Nemačkoj izjavio: „Koliko ja znam, proizvodnja se trenutno odvija punim kapacitetom. Ako ne bude isporuka iz Rusije, mi ne možemo popuniti prazninu.”

Dakle, ko će da popuni nedostajuće količine gasa?

Zahvaljujući gasovodu „Turski tok” kojim Srbije dobija gas iz Rusije preko Turske i Bugarske, a ne više samo preko Ukrajine, potrošači u našoj zemlji zimu, do sada nisu osetili.

– Srbija nema problema u snabdevanju gasom i ima dovoljno količina za sve potrošače. U međuvremenu je „Srbijagas” uspeo da poveća zalihe u svom skladištu „Banatski dvor”, tako da može da se računa i s tim količinama u slučaju nekih ozbiljnijih poremećaja u dotoku gasa iz Turske i Bugarske, mada se na to ne pomišlja – potvrđeno je za „Politiku” iz ovog javnog preduzeća.

Krajem decembra i tokom ovog meseca utisnute su nove količine, umesto prethodno potrošenog gasa. Ugovorene količine s „Gaspromom” stižu redovno po staroj ceni, ali ni privreda ni toplane nisu imali bilo kakvih problema u radu. Jedini problem su mogli da budu manji kvarovi na domaćoj mreži, naglašavaju iz „Srbijagasa”.

Prema saopštenju „Gasprom eksporta”, ukupno 34,8 milijardi kubnih metara gasa transportovano je u Tursku i Evropu za dve godine gasovodom „Turski tok”, puštenim u rad 8. januara 2020, piše „Dejli sabah”

Oni ne očekuju bilo kakva neprijatna iznenađenja ni u narednom periodu, pogotovo što postoje dodatne količine u „Banatskom dvoru” kad ih malo ko u Evropi ima. U ovom skladištu se i dalje prave zalihe i ukoliko bi došlo do nekog kraćeg prekida u snabdevanju one bi mogle da pokriju potrošnju a da nema prekida i da potrošači to ne osete.

Zbog velike potrošnje ide se i na dodatni uvoz, ali problema za sada nema.

Da je Srbija, međutim, iz bilo kog razloga posustala u gradnji gasovoda „Turskog toka”, budući da je bilo mnogo pritisaka, i ostala zavisna samo od jednog jedinog pravca snabdevanja preko Ukrajine pitanje je da li bi danas imala gasa, ili bi delila sudbinu onih koji insistiraju da ne treba da se zavisi samo od ruskog gasa i da treba dati šansu i trećima. Samo nikako da kažu ko su ti treći koji imaju dovoljno gasa kao Rusija. Ova zemlja inače povećava isporuke gasa Turskoj, potvrdili su iz „Gasprom eksporta”, podružnici ruskog „Gasproma”, prenosi portal „Kaspijen njuz”.

Prema saopštenju „Gasprom eksporta”, ukupno 34,8 milijardi kubnih metara gasa transportovano je u Tursku i Evropu za dve godine gasovodom „Turski tok”, puštenim u rad 8. januara 2020, piše „Dejli sabah”. Zalihe prirodnog gasa u evropskim podzemnim skladištima gasa su na najnižem nivou tokom dugoročnog perioda praćenja i povlačenja. I već su iznad polovine količine utisnute prošle godine, saopšteno je iz „Gasproma”. Prema podacima „Gas infrastrukture Evrope”, 15. januara ukupna ispunjenost evropskih skladišta opala je na 50,88 odsto, što je skoro 18 milijardi kubnih metara manje nego prošle godine.

Američke isporuke verovatno nisu dovoljne. Leonhard Birnbaum, šef energetskog diva u intervjuu za „Handelsblat” kaže da SAD ne mogu da kompenzuju gas iz Rusije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik