Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

Bez autora
Jan 21 2020

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu električne energije, očekivanja su da će Crnogorski elektroprenosni sistem, zahvaljujući podmorskom kablu, premašiti projekcije i planiranih šest miliona eura prihoda, saopštio je Vladimir Bojičić, koordinator za prioritetne projekte u toj kompaniji.

On je u Jutarnjem programu RTCG saopštio da su sve aktivnosti kompanije bile usmjerene na obezbjeđivanju urednog i kvalitetnog napajanja električnom energijom.

Govoreći o efektima i benefitima podmorskog kabla, čija je komercijalna upotreba počela krajem prošle godine, Bojičić je rekao da oni mogu biti direktni i indirektni.

"Direktni, koji se mogu odmah izmjeriti i mjerljivi su ovih dana, a to su efekti i prihodi koje ostvaruje CGES po osnovu alokacije prekograničnih kapaciteta. Mi smo krajem 2019. preko lokalne aukcijske kuće u Crnoj Gori prodali, odnosno alocirali prekogranične kapacitete na aukciji i tom prilikom smo prihodovali tri miliona eura. Alocirali smo 70 MW snage, što je trećina našeg dijela kapaciteta", rekao je Bojičić.

Drugi dio su, kaže, indirektni benefiti po pogledu kvaliteta snabdijevanja električnom energijom.

"Već smo te efekte osjetili tokom 2019. kad se primorje snabdijevalo tokom sezone preko TS Lastva, koja je tada postala glavno čvorište", rekao je Bojičić.

"Po našem biznis planu i projekcijama očekivanja su da ćemo prihodovati nekih šest mliona eura. Međutim, definitivno, kako trenutno situacija stoji na osnovu kretanja na tržištu električne energije, realna su očekivanja da ćemo premašiti te projekcije", rekao je Bojičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik