Prinudni otkup akcija „Galenike” nije po volji akcionara

Bez autora
Aug 03 2020

O fabrici lekova „Galenika” dugo nakon prodaje kompaniji „Aelijus” nije bilo nikakvih vesti, da bi se poslednjih dana ukrstile dve.

Jedna da ova najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji ove godine slavi jubilej, 75 godina postojanja uz konstantan rast i inovacije na polju poslovanja, kako je saopštio novi vlasnik. Druga da novi vlasnik planira otkup akcija malih akcionara – i to prinudni.

Naime, na dnevnom redu redovne sednice skupštine akcionara koja je zakazana za danas naći će se predlog za prinudni otkup koji bi se sproveo za 137.137 običnih akcija „Galenike”, uz isplatu od 3.308 dinara po akciji, što je 28,14 evra i navodi se kao procenjena fer vrednost.

„Aelijus”, čije je sedište u Luksemburgu, poseduje 94,97 procenata akcija, a ostatak od 5,02 u vlasništvu je malih akcionara – sadašnjih i bivših zaposlenih, pri čemu ih je ukupno 4.415.

Njima su akcije podeljene još 2008. godine kada je država planirala da građanima besplatno podeli akcije ne samo „Galenike” već i JAT-a, Aerodroma „Beograd”, „Telekoma” i EPS-a kako bi građani dobili onih čuvenih Dinkićevih hiljadu evra. To je podrazumevalo da akcije ovih kompanija završe na berzi, što se nikada nije dogodilo.

Pravo većinskog vlasnika da prinudno otkupi akcije malih akcionara nije sporno, jer zakon to dozvoljava. Naime, Zakon o privrednim društvima je izmenama iz 2018. godine snizio prag za prinudni otkup akcija koji je do tada bio 95 odsto. Većinski akcionar od tada ima pravo na prinudni otkup onog trenutka kada stekne 90 odsto akcija.

Međutim, ovaj potez novog vlasnika nije po volji zaposlenih i bivših zaposlenih, saznajemo u sindikatu „Nezavisnost” ove kompanije.

Zoran Pantelić, predsednik tog sindikata, kaže da se mali akcionari osećaju izigrano. „Nama se na silu otima lična imovina. Jeste da je to legalno, ali nije pošteno. Ovde su radile čitave porodice, neki imaju i 40 godina staža. Kako mi da znamo koja je fer cena kada nema tržišta, nema berze. Mi smo čekali tržište da proverimo vrednost”, naveo je Pantelić.

Na pitanje zašto novi vlasnik to baš sada radi, on odgovara da je to zato što je prošao period kontrole privatizacije.

Namera „Aelijusa” da prinudno otkupi akcije malih akcionara, za stručnjake nije nikakvo iznenađenje, jer je mnogo kompanija to već uradilo. Ključni trenutak, kada se na desetine firmi odlučilo na takav potez, bilo je upravo smanjenje praga za prinudno sticanje akcija sa 95 na 90 odsto. Prinudnim otkupom oni konsoliduju vlasništvo, a pritom ih to ne košta puno, pogotovo sada kada je vrednost akcija mala. S druge strane, naše tržište kapitala je nerazvijeno, berza slaba, a takva je i zaštita prava manjinskih akcionara.

„Galenika” je prodata 2017. za 16 miliona evra, uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za izmirenje obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

„Aelijus” je prilikom saopštavanja da je ovo jubilarna godina istakao i da je u prvoj polovini 2020. „Galenika” ostvarila povećanje prodaje za osam odsto u odnosu na isti period 2019. godine, čime je učvrstila poziciju drugog mesta po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije.

Ostvaren je, dodaju, rast prodaje u regionu za 14 odsto, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, a otvorena su i tri nova izvozna tržišta. „Galenika” je aktivno prisutna na osam međunarodnih tržišta u zemljama EU, na Bliskom istoku i u Africi, gde je više nego udvostručila prodaju. Uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, „Galenikin” Institut za istraživanje i razvoj nastavlja sa razvojem novih proizvoda.

U toku je registracija 12 proizvoda, a do kraja godine predviđeno je da četiri nova proizvoda budu lansirana na tržište. Dodatno, u prvoj polovini 2020. povećana je proizvodnja palete sopstvenih proizvoda za pet odsto u odnosu na isti period u 2019. godini.

Tokom nepune tri godine od privatizacije, smanjeno je generisanje otpada i primenjuje se strog postupak upravljanja otpadom, dok je emisija ugljen-dioksida smanjena za 20 odsto, a upotreba električne energije za 10 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
  • MIlutin

    Aug 27 2020
    Aelijus je odlučio da oduzme akcije malim akcionarima za skromnu sumu i pri tome preko brokerske kuće M&W Investmens deo troškova prinudnog otkupa kacija prebacio na akcionare iako po ПРАВИЛНИКU O ТАРИФИ
    ЦЕНТРАЛНОГ РЕГИСТРА, ДЕПОА И КЛИРИНГА ХАРТИЈА ОД ВРЕДНОСТИ („Службени гласник РС“, бр. 31/11 и 112/15), troškove snosi NALOGBODAVAC ili PODNOSILAC ZAHTEVA, odnosno Aelijus.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik