Prodaja Jugoremedije sad ide neposrednom pogodbom

Bez autora
Oct 20 2019

Nakon što je propao i poslednji, sedmi, pokušaj prodaje nekadašnjeg farmaceutskog giganta Jugoremedija javnom podunom, stečajni upravnika oglasio je prodaju metodom neposredne pogodbe za 4. novembar. Predmet prodaje metodom neposredne pogodbe je imovina fabrike, čija je procenjena vrednost 3.813.357,07 dinara. U objavljenom oglasu navodi se da procenjena vrednost tog stečajnog dužnika nije minimalno prihvatljiva, niti je na ma koji drugi način obavezujuća za ponuđača ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Prodaja Jugoremedije sad ide neposrednom pogodbomNakon što je propao i poslednji, sedmi, pokušaj prodaje nekadašnjeg farmaceutskog giganta Jugoremedija javnom podunom, stečajni upravnika oglasio je prodaju metodom neposredne pogodbe za 4. novembar.

Predmet prodaje metodom neposredne pogodbe je imovina fabrike, čija je procenjena vrednost 3.813.357,07 dinara (32,5 hiljada evra), piše novosadski "Dnevnik".

U objavljenom oglasu navodi se da procenjena vrednost tog stečajnog dužnika nije minimalno prihvatljiva, niti je na ma koji drugi način obavezujuća za ponuđača ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Najvažniju imovinu Jugoremedije čine industrijski kompleks površine 73.586 kvadratnih metara, pripadajuća oprema koja se nalazi u njemu, namenjena isključivo za proizvodne i neproizvodne pogone, 24 žiga koji su inetelektualna svojina fabrike lekova, 28 motornih vozila i inventar i zalihe privrednog društva.

Poslednja početna cena, za koju nije bilo zainteresovanih, za prodaju nekadašnjeg farmaceutskog giganta u Zrenjaninu bila je 800 miliona dinara (6,8 miliona evra).

Već nakon neuspele avgustovske prodaje najavljivano je da ima dva zainteresovana kupca koji se nisu prijavili na tender, ali ostaju zainteresovani, kao i da će Odbor poverilaca "Jugoremedije" odrediti novi rok za prodaju ili će ići na pokušaj prodaje neposrednom pogodbom.

Inače, stečaj u Jugoremediji proglašen je 2012. godine, a četiri godine kasnije proglašen je bankrot.

Ta fabrika bila je među 24 sporne privatizacije u Srbiji, čiju je prodaju analizirao Savet za borbu protiv korupcije.

Sredinom juna 2019. zakazano je izricanje presude u "slučaju Jugoremedije", ali je sud je neočekvano doneo odluku da ponovo otvori glavni pretres radi izvođenja određenih dokaza koji nisu izneti u toku suđenja.

Kako je naveo presedavajući sudskog veća Dragan Mirković, imovinska korist za dva pravna lica – Jaka 80 iz Makedonije i MD Nini – nije proveravana. On je predložio da se pozovu stečajni upravnici dve firme, u kojima je nički biznismen Jovica Stefanović vlasnik, da se izjasne na okolnosti o imovinskoj koristi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik