Protokoli o ubrzanju carinskog postupka sa Severnom Makedonijom

Bez autora
Aug 20 2019

Delegacija Republike Srbije potpisala je danas u Skoplju pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo–Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana. Zamenik direktora Uprave carina Ministarstva finansija Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Severne Makedonije Đoko Tanasoski potpisali su protokol kojim su u okviru pomenutog sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju. Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Protokoli o ubrzanju carinskog postupka sa Severnom MakedonijomDelegacija Republike Srbije potpisala je danas u Skoplju pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo–Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana.

Zamenik direktora Uprave carina Ministarstva finansija Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Severne Makedonije Đoko Tanasoski potpisali su protokol kojim su u okviru pomenutog sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Protokolom je predviđeno da će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26. avgusta biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

U prestonici Severne Makedonije potpisan je i Protokol između ministarstava unutrašnjih poslova dveju zemalja o načinu obavljanja graničnih provera.

Predstavnici Direkcije za imovinu Srbije potpisali su sa Carinskom upravom Severne Makedonije Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinu i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Uprave za veterinu, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak na kojem je razmatrano niz tema u vezi sa prekograničnom saradnjom i izazovima sa kojima se pogranični organi Srbije i Severne Makedonije svakodnevno suočavaju.

Delegaciju naše zemlje predvodio je državni sekretar MUP-a Milosav Miličković, a osim Veselina Miloševića, u njoj su bili i upravnik Carinarnice Niš Saša Milenković, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za imovinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik