Rade aparate za potporu disanju, a prijeti im stečaj

Bez autora
Jan 24 2021

Posluju uspješno, ali ipak im prijeti stečaj! Sudbina je to malene tvrtke Aparati iz Slavonskoga Broda koja proizvodima za potporu disanju posljednjih mjeseci snabdijeva gotove sve bolnice. No već ih godinama pritišće milijunski dug prema državi jer su posao iz sredine devedestih naplatili ovrhom nakon što je nastupila zastara.

A ide dobro ovoj maloj tvrtki s raznovrsnim metaloprerađivačkim programom. Proizvodi i usluge za potporu disanju sad su najtraženiji, bolnice i respiracijski centri glavni su im partneri.

- I u tom dijelu mi ne pitamo je li radno vrijeme, je li vikend, blagdan. Tu smo maksimalno podrška da pomognemo koliko god možemo, naglašava Anto Martić, predsjednik Uprave ĐĐ Aparati.

Ono što ih koči pravomoćna je presuda prema kojoj državi s kamatama duguju više od 14 milijuna kuna. Posao odrađen  sredinom devedesetih, naime, naplatili su nakon što je nastupila zastara.

- S obzirom na to, mi smo društvo u poteškoćama, tako da se ne možemo prijaviti ni na fondove EU. Znači u nekim planovima, dosta ambicioznim, bilo i potrebno ovaj problem riješiti, ističe Anto Martić, predsjednik Uprave ĐĐ Aparati.

Nadaju se nagodbi jer dug je gotovo 4 puta veći od temeljnog kapitala.

- Bilo bi nam daleko lakše poslovat da nemamo taj problem. Pazite neizvjesnost je kad oni mogu stavit blokadu i onda firma ne može vratit taj iznos, govori Danijel Lučić, povjerenik Sindikata metalaca u ĐĐ Aparati.

I četrdeset radnika već je korak do burze. A imaju, kaže, jedan od boljih kolektivnih ugovora. Aneksom su ga i dogradili.

- I one tri tisuće kuna božićnica, uskrsnica, regresa. Tako  da ako poslovanje bude dobro u ovoj godini planiramo opet povećanje, naglašava Lučić.

I nova je uprava otvorena za pregovore. Ali sve pod uvjetom da s leđa skinu teret duga koji ih pritišće godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik