Raspisan tender za obnovu tramvajske pruge od Marindvora do Ilidže

Bez autora
Jun 24 2020

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je jučer tender za obnovu tramvajske pruge od Marindvora do Ilidže u vrijednosti 20 miliona eura, saznaje „Avaz“.

Riječ je o još jednom projektu koji ima za cilj unapređenje javnog gradskog prijevoza u KS. Kako nam je potvrdio ministar saobraćaja KS Adi Kalem, sredstva je osigurao EBRD, a ova pruga godinama je u lošem stanju.

- Prošle sedmice objavili smo tener za prugu od Marindvora do S krivine na Marindvoru od 500.000 KM koji je padao prošle godine. Očekujemo otvaranje ponuda u narednoj sedmici – kazao nam je Kalem.

Ministarstvo je 20. juna ove godine objavilo tender za nabavku novih 15 tramvaja u preduzeću GRAS.

Kalem je pojasnio da je riječ o nabavci tramvaja vrijednih 30 miliona eura, supermodernih, niskopodnih.

- Takve smo tražili, sve u svrhu poboljšanja javnog gradskog prijevoza u KS. Ovo je jedan vid restrukturiranja GRAS-a – kazao je Kalem.

Ministar je pojasnio da je Vlada KS jučer imala sastanak u Vogošći s načelnikom Edinom Smajićem na kojem se razgovaralo o projektu izgradnje Prve transverzale koji će umnogome doprinijeti kvalitetnijem odvijanju saobraćaja u KS.

- Najavili smo objavljivanje tendera za tunel Kobilja Glava. Imenovan je konsultantski tim koji priprema tendersku dokumentaciju. Razgovaralo se i o izmještanju magistralnog plinovoda, na ulazu u tunel, a raspisana je javna nabavka i u toku je žalbeni postupak. Bilo je riječi i o uspostavi trolejbuske mreže prema Vogošći. Taj projekt ide preko Evropske investicione banke i o njemu odlučuje Parlament FBiH. Poduzimamo sve radnje da što prije kapitalni projekti budu realizirani, sve u svrhu unapređenja javnog gradskog prijevoza u KS – rekao nam je Kalem.

Inače, Parlament FBiH na jučerašnjoj sjednici prihvatio odluku o zaduženju po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i (EBRD) za realizaciju Projekta gradskih prometnica Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik