Raspisan tender za rekonstrukciju graničnog prelaza Horgoš

Bez autora
Sep 23 2021

Minstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza Horgoš.

Planira se, kako navode u toj instituciji za B92.net, proširenje saobraćajnih površina, te dogradnja pratećih sadržaja i infrastrukture.

Kako je navedeno u projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP d.o.o., proširenje će omogućiti smanjenje gužvi i kraće čekanje tokom godišnjih odmora i praznika na ovom značajnom graničnom prelazu na saobraćajnici E-75.

Iz Ministarstva za naš portal dodaju da se pored auto-puta od postojećeg nadvožnjaka ispred graničnog prelaza (prema granici sa Republikom Mađarskom) do graničnog prelaza predviđaju dodatne dve saobraćajne trake za teretna vozila.

Nakon prestanka zone auto-puta, teretna vozila se odvajaju kroz krajnju desnu traku ka dodatnoj traci za teretna vozila, jer se ispod nadvožnjaka nalazi jedna traka, dok se druga otvara nakon završetka kegle nadvožnjaka i na taj način se ne utiče na postojeću konstrukciju. Nakon formiranja dve dodatne trake za teretna vozila, krajnja desna traka služiće za kretanje autobusa.

U okviru putničko-carinskog terminala, na ulazu u zemlju predviđena je izgradnja dve nove saobraćajne trake za putnička vozila i dve za autobuse.

Na izlasku iz zemlje postojeća traka za autobuse prenamenjena je u traku za putnička vozila, a dve kamionske trake u autobuske.

U planu su i nove kabine i nadstrešnice, kao i kanal za pregled autobusa i kombi vozila.

Proširenje je predviđeno i na robno-carinskom terminalu, i to dodavanjem tri trake za teretna vozila na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju.

Takođe, potvrđuju u Ministarstvu, projektom je obezbeđena saobraćajna veza projektovanog teretnog terminala (izlaz iz zemlje) sa postojećom saobraćajnicom prema GP "Horgoš 2".

Planirano je i 108 parking mesta na izlasku iz zemlje i 113 parking mesta na ulasku u zemlju.

 Na terminalima za ulazak u zemlju i izlazak iz zemlje predviđena je još jedna kolska vaga, skener za pregled kamiona i nadstrešnica za pregled vozila. U teretnom terminalu za izlazak iz zemlje predviđen je novi objekat za Upravu carina i toalet za vozače teretnih vozila.

U planu je, dodaju iz Ministarstva, i da se teretni terminal ogradi i odvoji od putničkog stabilnom zaštitnom ogradom, kao i ozelenjavanje i postavljanje urbanog mobilijara. Takođe, predviđena je ograda oko graničnog prelaza, ulaznog i izlaznog dela.

Ovaj tender otvoren je do 26. oktobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik