Rekonstruisana stara blokovska toplana u Osečini

Bez autora
May 31 2023

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini, gde je stara kotlarnica na ugalj i drva zamenjena novom na pelet, a na koju će biti povezan i novi toplovod.

Vujović je, navodeći da će na toplovod biti priključeno više od 60 domaćinstava i sedam privrednih objekata u četiri zgrade sa 4.500 kvadratnih metara, istakla da je realizacijom ovog projekta građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo prethodnih decenija.

Kotlovi su bili toliko dotrajali da je svaki početak grejne sezone bio rizičan, a značajno su uticali i na lošiji kvalitet vazduha. Nalazili su se u prizemlju stambene zgrade, pa je stara kotlarnica bila i nebezbedna, objasnila je ministarka.

Ona je podsetila na to da Ministarstvo iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u zamenu starih kotlova u javnim ustanovama i individualnim ložištima, kao i da je Vlada nedavno donela zaključak kojim se svim javnim ustanovama preporučuje gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož-ulje u naredne dve godine.

Zelena Srbija je naš cilj, a smanjenje aerozagađenja apsolutni prioritet, poručila je ministarka.

Ukupna vrednost projekta je 30,9 miliona dinara, a ove godine za sufinansiranje zamene kotlova ukupno je obezbeđeno 390 miliona dinara – 220 miliona za zamenu kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona za zamenu u individualnim ložištima.

Ovo je jedan u nizu projekata koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi u Osečini u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Pored zamene kotlova, tokom prethodne dve godine u Osečini su uklonjene dve deponije i na njihovim mestima izgrađeni su dečji EKO parkovi, i to u Ulici cara Lazara i u stambenom naselju Pecka, a ukupna vrednost oba projekta bila je 10 miliona dinara.

Planirano je da se do kraja godine realizuje i projekat „Da Osečina prodiše” koji podrazumeva ozelenjavanje obilaznice oko mesta Varošica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik