Saradnja sa AIIB u oblastima infrastrukture i održivog razvoja

Bez autora
May 31 2023

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) Đinom Lićunom o saradnji i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu.

Potpredsednik Vlade, koji je i guverner Srbije u AIIB, upoznao je sagovornika sa makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, istakavši tom prilikom da je srpska ekonomija dominantna u regionu.

Mali je naveo da je Srbija ostala stabilna kako za vreme krize izazvane koronavirusom, tako i kasnije za vreme energetske krize, te da njena privreda nastavlja da raste.

On je precizirao da je 2022. godine zabeležen priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou, kao i da je javni dug trenutno 51,4 odsto BDP-a, što je daleko ispod evropskog proseka.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije se strateški opredelila za to da ulaže u infrastrukturu, zelenu energiju, IT industriju i u ljude, u smislu ulaganja u obrazovanje, uz zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Đin Lićun je istakao da je impresioniran rezultatima koje je Srbija postigla, ocenivši da je naša zemlja na dobrom putu.

Mali i Đin Lićun su razgovarali o budućoj saradnji, a akcenat je stavljen na projekte iz oblasti infrastrukture koja povezuje zemlje u regionu, kao i na projekte u oblasti održivog razvoja i energetike, ocenivši da će ta saradnja biti dobar signal, te da takvi projekti mogu da doprinesu boljem kvalitetu života građana i jačoj povezanosti sa azijskim kontinentom.

U tom kontekstu, potpredsednik Vlade je rekao da je Srbija ostala posvećena inicijativi „Jedan pojas – jedan put”.

Mali je istakao i da Srbija ima odličnu saradnju sa NR Kinom, pre svega zahvaljujući bliskim vezama dvaju predsednika, kao i da su trenutno tri najveća izvoznika iz Srbije u svet upravo kineske kompanije.

On je dodao i da se trenutno radi na ugovoru o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji će dodatno doprineti još bližoj saradnji.

AIIB je osnovana na inicijativu Narodne Republike Kine 2015. godine, a Srbija je postala neregionalni član banke 2019. godine.

Za guvernera u AIIB je tada imenovan ministar finansija Siniša Mali.

Kao relativno nova multilateralna razvojna banka, prvobitno je osnovana da bude regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio i veliki broj članica izvan azijsko-pacifičkog regiona, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i druge, tako da ta banka ima međunarodni karakter i trenutno broji 93 države članice, a sedište banke je u Pekingu.

Svrha AIIB je da podstiče održiv ekonomski razvoj, poboljšava povezanost infrastrukture u Aziji investiranjem u infrastrukturu i proizvodne sektore, kao i da podstiče regionalnu saradnju i partnerstvo, blisko sarađujući sa drugim multilateralnim i bilateralnim razvojnim institucijama, navodi se u saoštenju Ministarstva finansija.

Azijska banka za infrastrukturne investicije partner na budućim projektima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom i potpredsednikom Odbora direktora Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB) Đinom Lićunom i Konstantinom Limitovskim o budućim projektima za saradnju – od digitalizacije i nauke, do energetike, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Brnabić je tokom razgovora naglasila da budućnost pre svega vidi u oblasti biotehnologija, odnosno izgradnji BIO4 kampusa, koji treba da poveže oblasti važne za održiv razvoj zemlje.

Premijerka je istakla da Srbija ima spremne projekte koje može da realizuje u saradnji sa ovom multilateralnom razvojnom institucijom i dodala da AIIB vidi pre svega kao partnera u sprovođenju budućih projekata.

Predsednica Vlade je navela da je Srbija postigla veliki napredak u oblasti digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije i da su to oblasti koje mogu zemlji da omoguće siguran privredni rast.  

Prema njenim rečima, Vlada Srbije se strateški opredelila da ulaže u infrastrukturu, zelenu energiju i IT industriju.

Predsednik Odbora direktora AIIB Đin Lićun ocenio je da je Srbija zemlja koja je sigurna za ulaganja i saradnju, istakavši da su međunarodni investitori potvrda stabilnog poslovnog okruženja.

On je naglasio da je AIIB zainteresovana za projekte koji su tradicionalni u njihovom poslovanju, poput infrastrukture i železnica, ali da prostor za saradnju vidi i u oblastima digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologija.

Sastanku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik