Saradnja sa Nemačkom u oblasti energetike i zaštite životne sredine

Bez autora
Oct 03 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom za proširenje Evropske unije, jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu ekonomije i tehnologije SR Nemačke Helgeom Tolksdorfom o temama u vezi sa energetikom i zaštitom životne sredine. U cilju povećanja energetske efikasnosti toplana u Srbiji postigut je dogovor o saradnji u oblasti promene strukture ulaznih goriva i pretvaranja toplana u kogenerativna postrojenja, koja će uz toplotnu isporučivati i električnu energiju. Kada je reč o zaštiti životne sredine, predstavnici Ministarstva ekonomije i tehnologije Nemačke prihvatili su da obezbede prisustvo referentnih kompanija koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena, a kao poseban oblik saradnje dogovorena je edukacija srpskih stručnjaka iz pomenutih oblasti.

Saradnja sa Nemačkom u oblasti energetike i zaštite životne sredineMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom za proširenje Evropske unije, jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu ekonomije i tehnologije SR Nemačke Helgeom Tolksdorfom o temama u vezi sa energetikom i zaštitom životne sredine.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je u cilju povećanja energetske efikasnosti toplana u Srbiji postigut dogovor o saradnji u oblasti promene strukture ulaznih goriva i pretvaranja toplana u kogenerativna postrojenja, koja će uz toplotnu isporučivati i električnu energiju.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, predstavnici Ministarstva ekonomije i tehnologije Nemačke prihvatili su da obezbede prisustvo referentnih kompanija koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena, a kao poseban oblik saradnje dogovorena je edukacija srpskih stručnjaka iz pomenutih oblasti.

Na osnovu danas postignutih dogovora pomenuta ministarstva Srbije i Nemačke pristupiće operacionalizaciji planova u narednom periodu.

Poseta delegacije Ministarstva ekonomije i tehnologije Srbiji predstavlja nastavak saradnje započete tokom posete prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića i ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik