Sarajevski hotelijeri prijete otpuštanjem svih radnika ako im vlasti ne pomognu

Bez autora
Mar 30 2020

Veliki broj kompanija iz sektora hotelijerstva i ugostiteljstva postavio je ultimatum vladi Kantona Sarajevo (KS) i vladi Federacije BiH da do kraja mjeseca donesu potrebne mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa ili će morati otpustiti sve svoje radnike.

“Javljamo vam se u ime kompanija Kantona Sarajevo iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma i kompanija koje se bave opskrbom navedenih objekata. S obzirom na trenutnu situaciju prouzročenu koronavirusom, odluku institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obveznoj 14-dnevnoj karanteni, te odluku o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata, uslijed prestanka rada i velikih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost svih kompanija, obavještavamo vas da smo većinu naših radnika poslali na prisilne godišnje odmore ili plaćeni odmor kako bi mogli dobiti plaće unatoč tome što naše kompanije nemaju nikakvih primanja”, stoji u pismu, koje prenosi Klix.ba.

Banke naplaćuju rate kredita

Oni navode kako je većina kompanija u mogućnosti takav teret podnijeti do kraja ožujka ili najkasnije do kraja travnja, dok su pojedini poslodavci već otkazali radnicima ugovore o radu da bi spasili kompanije od stečaja.

“Tražimo usvajanje hitnih mjera kao što su oslobađanje od poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva, najmanje tri mjeseca, sufinanciranje plaća radnika u iznosu od 70% ili financiranje minimalne mjesečne plaće te moratorij na plaćanje obveza prema bankama najmanje od 3 do 6 mjeseci, kako za pravne osobe, tako i za fizičke, odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva. Banke i dalje naplaćuju rate kredita smanjujući mogućnost kompanijama da isplate plaće radnicima”, navodi se u pismu.

Napominju da sudbina oko 2000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i više od 10.000 radnika ovisi o mjerama vlade KS i vlade FBiH.

Slom nastupa 1. travnja

“Molimo vas da se hitno očitujete najkasnije do 30. ožujka 2020. Ako nam do tog roka pismeno ne potvrdite i službeno ne objavite konkretne mjere, sve naše zaposlenike odjavljujemo, te ih prijavljujemo na burzu rada 1. travnja 2020., dakle ponovno na teret države”, objašnjava se u pismu.

U potpisu se navode brojni hotelijeri, turistički djelatnici, agencije, restorani i kompanije. Potpisnici su: Complex (HoReCa distribucija), Spazio Gourmet, Spazio Caffe, Spazio Telecom, Spazio Boutique, Hotel Novotel Bristol, Swissotel, Hotel Pino Nature, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, Hotel Tarčin Forest, Hotel Ibis, Hotel Malak, Hotel Residence Inn, Hotel Hills, Hotel President, Hotel Europa, Hotel Holiday, Hotel Astra, Hotel Astra Garni, Aparthotel Centar, Hotel Hollywood, Hotel Han, Bosnia Hoteli, Hotel City One Diamond, Cinema City, Celtic Pub, BarSa – Pizzeria Restaurant, Coffee 2 Go, Metropolis, Larga, Ibes I mnogi drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik